Η Tepco ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κάλυψη του αντιδραστήρα Νο1 με φύλλα πολυεστέρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των ραδιενεργών στοιχείων που διαρρέεται στην ατμόσφαιρα. Τα προβλήματα στον συγκεκριμένο αντιδραστήρα είναι τεράστια με το μεγαλύτερο ποσοστό των ράβδων καυσίμου να έχει λιώσει, προκαλώντας σειρά οπών σε διάφορα σημεία της δεξαμενής με αποτέλεσμα να καθίσταται αναποτελεσματική προς το παρόν η χορήγηση επιπλέον νερού μέσα σε αυτή προκειμένου να «κρυώσει» ο αντιδραστήρας.

Τα μέλη των ειδικών συνεργείων έχουν αρχίσει την απομάκρυνση των μολυσμένων με ραδιενέργεια συντριμμιών περιμετρικά του αντιδραστήρα ψεκάζοντας παράλληλα με υδατοδιαλυτή ρητίνη τον χώρο, χημική ουσία που εμποδίζει την περαιτέρω εξάπλωση της ραδιενεργής σκόνης η οποία είχε συσσωρευτεί μετά τις εκρήξεις υδρογόνου στους αντιδραστήρες Νο1, Νο3, Νο2 και Νο4 διαδοχικά. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης θα τοποθετηθεί γερανός δίπλα από το κτίριο το οποίο θα τοποθετήσει τα ειδικά φύλλα πολυεστέρα, ύψους 50 μέτρων, ανάμεσα σε ατσάλινα δοκάρια, προκειμένου να σκεπαστεί το κτίριο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη κατασκευή αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί εκ νέου ειδικός μηχανισμός στο πάνω μέρος του «καλύμματος» που θα φυλακίζει μέρος των ραδιενεργών ουσιών μέσω φίλτρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook