Να τιμωρούνται οι πελάτες και όχι οι ιερόδουλες προτείνει με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο, ως μέτρο περιορισμού της ζήτησης για πορνεία, καλώντας όλες τις χώρες να εφαρμόσουν το ψήφισμα και μάλιστα να αποτελεί εγκληματική πράξη η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών από εκδιδόμενα άτομα κάτω των 21 ετών.

Σύμφωνα με το μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση για πορνεία τιμωρώντας τους πελάτες και όχι τις ιερόδουλες καθώς όπως υπογραμμίζεται η πορνεία προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε πρόκειται για αναγκαστική ή εκούσια.

Παράλληλα οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να χαράξουν στρατηγικές και να βρουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τις γυναίκες που θέλουν να εγκαταλείψουν την πορνεία.

«Αντί για τη νομιμοποίηση -που αποδείχτηκε καταστροφική για την Ολλανδία και τη Γερμανία- χρειαζόμαστε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά την πορνεία, που θα τιμωρεί τους άνδρες που αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα το σώμα της γυναίκας και όχι τα άτομα που αναγκάζονται να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες», σημείωσε η Βρεταννίδα εισηγήτρια ευρωβουλευτής των Εργατικών Μαίρη Χάνεϊμπολ.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα που συνέταξε, εγκρίθηκε με 343 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 105 αποχές. «Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοδοξεί να συγκρουστεί μετωπικά με την πορνεία, αντί να τη δεχτεί ως γεγονός της ζωής», πρόσθεσε η εισηγήτρια.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης της πορνείας και της εμπορίας των γυναικών και των κοριτσιών είναι το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο», που ακολουθείται από τη Σουηδία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Στις χώρες αυτές, η πορνεία εκλαμβάνεται ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως μορφή βίας κατά των γυναικών. Κυρώσεις δέχονται αυτοί που αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες και όχι τα εκδιδόμενα άτομα. Οι ευρωβουλευτές καλούν, επομένως, τις χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χωρών αυτών, ενώ προσθέτουν ότι η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών από εκδιδόμενα άτομα κάτω των 21 ετών πρέπει να συνιστά εγκληματική πράξη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, όπως το αποδεικνύουν στοιχεία της Επιτροπής, το 62% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση, με τις γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια να ανέρχονται στο 96% των βεβαιωμένων και εικαζόμενων θυμάτων.

Τονίζουν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιήσουν τα αναγκαία μέσα και εργαλεία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και για την καλύτερη προστασία των θυμάτων.

Πολλές ιερόδουλες ωστόσο αντιτείνουν ότι οι πελάτες πρέπει να τιμωρούνται μόνο όταν οι κοπέλες εξαναγκάζονται να οδηγούνται στην πορνεία. Οι πελάτες των οίκων ανοχής, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ξέρουν αν η ιερόδουλη με την οποία συνευρίσκονται έχει πέσει ή όχι θύμα εκβιασμού.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook