Κι εκεί που νομίζατε ότι ξεμπερδέψατε με τα σπυράκια της ακμής και ότι αποτελούν έναν εφηβικό εφιάλτη –μαζί με τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις- η ακμή κάνει και πάλι την εμφάνισή της κάνοντας την ενήλικη ζωή σας δύσκολη.

Η ακμή των ενηλίκων έχει διαφορές από την εφηβική και συνεπώς η αντιμετώπισή της είναι διαφορετική.

Οι αιτίες

Η ακμή που εμφανίζεται μετά την πάροδο της εφηβείας έχει τις σαν αιτίες από ορμονικές διαταραχές μέχρι αντιδράσεις σε συστατικά προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς. Για παράδειγμα το συστατικό «ισοπροπυλομυριστικό» ευθύνεται για την δημιουργία μαύρων στιγμάτων και παρόλα αυτά αποτελεί συστατικό προϊόντων για την καταπολέμηση των ερεθισμών.

Αλλεργικές αντιδράσεις και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να ερεθίσουν το δέρμα προκαλώντας σπυράκια. Οι στατιστικές επίσης δείχνουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης ακμής σε γυναίκες που καπνίζουν.

Καθαρισμός

Στο εμπόριο κυκλοφορούν τόσα πολλά προϊόντα που υπόσχονται ότι καταπολεμούν την ακμή που συχνά η επιλογή είναι πολύ δύσκολη. Οι δερματολόγοι συστήνουν προϊόντα που περιέχουν συνδυασμό AHA (άλφα υδροξύ) με σαλικυλικό οξύ, συστατικά που θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ακμής. Το άλφα υδροξύ κάνει απολέπιση των ανώτερων στοιβάδων της επιδερμίδας, γεγονός που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και λειαίνει το δέρμα. Το σαλικυλικό οξύ δρα απολεπιστικά μέσα στους πόρους που και αυτή η δράση συντελεί στο να μειωθούν τα σπυράκια.

Οι δερματολόγοι συστήνουν να μην λείπει ποτέ από το οπλοστάσιό σας κάποιο φυσικό απολυμαντικό, όπως το έλαιο τεϊόδεντρου που θα βοηθήσει την περιοχή να απαλλαγεί από τα βακτήρια και θα επιταχύνει την επούλωση.

Συστήνουν ακόμα απολέπιση με γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ σε τακτά χρονικά διαστήματα, θεραπεία που θα βοηθήσει στην τόνωση της επιδερμίδας και βελτίωση της υφής της.

Τέλος θα πρέπει να αποφεύγεται το άγγιγμα του δέρματος με τα χέρια καθώς τα χέρια απορροφούν ουσίες (λοσιόν, έλαια, σκόνη) που δεν κάνουν καθόλου καλό στην επιδερμίδα, ειδικά αν αυτή παρουσιάζει ακμή.

Επιλογή προϊόντων

Όντας ενήλικες θα πρέπει τα προϊόντα που επιλέγετε να μην αντιμετωπίζουν απλώς την ακμή αλλά και να διατηρούν την ενυδάτωση καθώς και να έχουν αντιρυτιδική δράση. Φροντίστε επίσης να εντάξετε στην περιποίησή σας το υαλουρονικό οξύ που αυξάνει τα επίπεδα ενυδάτωσης και εμποδίζει την απώλεια υγρασίας. Ένα γραμμομόριο υαλουρονικού οξέως συγκρατεί 1000 φορές το βάρος του σε νερό και βοηθά στην απορρόφηση υγρασίας από το περιβάλλον.

Τα προϊόντα που προορίζονται για την εφηβική ακμή, συχνά ερεθίζουν ακόμα την επιδερμίδα μιας ενηλίκου και την ξηραίνει.

Θα πρέπει λοιπόν να εστιάσετε στις ανάγκες της επιδερμίδας συνολικά και να μην θυσιάζετε την ενυδάτωση και την αντιρυτιδική προστασία στον βωμό της αντιμετώπισης της ακμής.


fe-mail.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook