Η λίμνη Ουρμία στο Ιράν υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες λίμνες αλμυρού νερού πάνω στη Γη, σημείο αναφοράς για τον τουρισμό και σταθμός για αποδημητικά πουλιά, όπως τα φλαμίνγκο, οι πελεκάνοι και οι γλάροι.

Την τελευταία δεκαετία όμως ο υδάτινος όγκος έχει συρρικνωθεί κατά 80%, σε μόλις 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στη λίμνη έχει απομείνει μόνο το 5% του νερού.

Πέτρες, που κάποτε ήταν βαθιά μέσα στο νερό, τώρα είναι εκτεθειμένες στη μέση μιας ερήμου, καλυμμένες από αλάτι και τα καράβια σκουριάζουν μέσα στη λάσπη.

Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι αυτό συνέβη λόγω της κλιματικής αλλαγής, της εκτεταμένης άρδευσης στις γύρω αγροτικές εκτάσεις, αλλά και λόγω της κατασκευής φραγμάτων, που δημιουργήθηκαν για την ενίσχυση των ποταμών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η λίμνη κινδυνεύει να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ενώ οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν, ότι το αλάτι από την εξάτμιση του νερού, θα μπορούσε δυνητικά να δηλητηριάσει την πολύτιμη γεωργική γη γύρω από τη λίμνη.

news.gr