Τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίζουν σε ποιους θα γίνονται άμεσα οι επιστροφές ΦΠΑ και ποιοι θα μπαίνουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού, σύμφωνα με την Καθημερινή.


Οι κλάδοι που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας για φοροδιαφυγή, όπως εργολάβοι, αγρότες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, θα ελέγχονται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΓΓΠΣ. Θα συγκρίνεται το δηλωθέν εισόδημα με τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, ενώ θα αναζητούνται και τα πραγματικά στοιχεία, δηλαδή όλα τα έσοδα και τα έξοδα του ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και οι καταθέσεις στις τράπεζες. Εντός του μήνα αρχίζει η διαδικασία επιστροφών του ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής μεθόδων ανάλυσης κινδύνου.

Το προσεχές διάστημα θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και άντλησης πληροφοριών δημοσίων εγγράφων από τρίτους ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες εντός και σταδιακά εκτός της φορολογικής διοίκησης. Επίσης δημιουργείται ειδικό ηλεκτρονικό τμήμα για «καρφώματα» φοροφυγάδων.

enikos.gr