Χταποδάκι, καλαμάρι, γαριδούλα, αχινοί. Το σαρακοστιανό τραπέζι αν και νηστίσιμο είναι γευστικότατο, αφού συγκεντρώνει τους πιο νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.

Δεν χρειάζονται πολλά, πολλά στο μαγείρεμα. Τα συγκεκριμένα νηστίσιμα είναι πεντανόστιμα από μόνα τους αρκεί να είναι φρέσκα και σωστά ψημένα.

Έτσι, μια ανάσα πριν την Καθαρά Δευτέρα, έχει αρχίσει να θερμαίνεται η κίνηση στην αγορά των σαρακοστιανών που έχουν την τιμητική τους όλη την περίοδο της νηστείας μέχρι το Πάσχα.

\"\"

Το φρέσκο έχει ταυτότητα και άλλη νοστιμιά!

Οι περισσότεροι περιμένουν την Κυριακή και το πρωί της Καθαράς Δευτέρας για να κάνουν τις αγορές τους , αφού προτιμούν τα φρέσκα θαλασσινά σε σχέση με τα κατεψυγμένα.

Εξάλλου, η τιμή του φρέσκου από το κατεψυγμένο νηστίσιμο θαλασσινό δεν έχει μεγάλη απόκλιση, όπως μας λέει ο Νεκτάριος Κασαπάκης της αλυσίδας ιχθυοπωλείων «Αφοι Κασαπάκη»:

«Η διαφορά στην τιμή  είναι μικρή έως και αμελητέα, ενώ στην ποιότητα είναι μεγάλη. Πέρα από τη νοστιμιά και τη γεύση, στο φρέσκο ξέρεις ότι το αλίευμα είναι ντόπιο, έρχεται από ελληνική θάλασσα, ξέρεις τι τρως. Ενώ στο κατεψυγμένο, το αλίευμα δεν ξέρεις από πού προέρχεται…»

\"\"

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπάκη, οι τιμές φέτος θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι και μάλιστα σε ορισμένα αλιεύματα θα κινηθούν ακόμα και πτωτικά.

Μια γενική εικόνα για το πού θα κυμανθούν περίπου οι τιμές (κατά προσέγγιση και όχι ακριβώς) μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Τιμή ανά κιλό

Σουπιές  12,5

Χταπόδι  14

Καλαμάρι  15

Γαρίδα  14

Γυαλιστερές  12

Μύδια 5

Κυδώνια  13

Συμβουλές προς … ναυτιλομένους

Ο καταναλωτής πρέπει να δείξει προσοχή όταν αγοράσει τα σαρακοστιανά θαλασσινά. Για το λόγο αυτό από το ιχθυοπωλείο «Αφοι Κασαπάκη»  δίνονται ορισμένες βασικές συμβουλές για να είστε σίγουροι για τα αλιεύματα που θα βάλετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.  

\"\"

«Αυτοί που θα αγοράσουν τα θαλασσινά πρέπει να προσέξουν αρκετά γιατί ναι μεν όλα έχουν μεγάλη διατροφική αξία, όμως και μεγάλη ευαισθησία και κρυμμένους κινδύνους.

Όσον αφορά τα μαλάκια (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές), πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την οσμή τους η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Επίσης η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

\"\"

\"\"

Τα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές) πρέπει να είναι ζωντανά, άρα το κέλυφός τους κλειστο. Εάν σε κάποια είναι λίγο ανοιχτό, με ελάχιστη πίεση πρέπει να κλείνουν μόνα τους. Τα οστρακοειδή μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα. Αν τα μαγειρέψετε, το μυστικό τους είναι ελάχιστο ψήσιμο. Κατεβάστε τα όστρακα από τη φωτιά, αμέσως μόλις ανοίξει το κέλυφος.

\"\"

Για τους γνωστούς σε όλους μας αχινούς, πρέπει να είναι ζωντανοί και αυτό μπορέι κάποιος να το διαπιστώσει, καθώς παρατηρούμε να κινούνται τα αγκάθια τους.

Τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια), όταν είναι ζωντανά κάνουν κινήσεις με τις κεραίες τους ή τα πόδια τους. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο και η όψη τους γυαλιστερή.

\"\"

Το συμπέρασμα είναι ότι πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Η οσμή και η εμφάνιση είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους, όπως και πολύ σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τον ιχθυοπώλη μας!»

\"\"

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook