Την Τρίτη ξεκινούν οι επαφές στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Η πηγή δεν έδωσε άλλες πληροφορίες, ενώ η νέα ηγεσία της χώρας τοποθετεί το ύψος της οικονομικής βοήθειας που απαιτείται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία στα 35 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως, η οικονομική βοήθεια δεν αναμένεται να φτάσει άμεσα. Ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Αλαξάντρ Σλάπακ δήλωσε το Σάββατο ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να φτάσουν στη χώρα πριν από τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως κόβει την έκπτωση στα χρέη της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο. Η Gazprom υπολογίζει το ουκρανικό χρέος για το 2013 και τους πρώτους μήνες του 2014 στο 1,55 δισ. δολάρια.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ο επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Gazprom δήλωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που παρέχει στο Κίεβο μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους.

«Η κατάσταση με τις πληρωμές είναι ανησυχητική. Η Ουκρανία πληρώνει, αλλά όχι όπως θα θέλαμε (…) Εξακολουθούμε να εξετάζουμε αν θα παρατείνουμε τις συμφωνημένες τιμές στο επόμενο τετράμηνο του έτους» δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά.

Το Κίεβο μόνο για φέτος καλείται να αποπληρώσει δάνεια 6 δισ. δολαρίων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook