Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, αναφέρουν ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι «η Κριμαία δεν παραδίδεται», σημειώνοντας πάντως ότι «για σήμερα δεν υπάρχει στο \’τραπέζι\’ σχέδιο στρατιωτικής δράσης».

Εκπρόσωπος των ουκρανών συνοριοφρουρών δήλωσε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ανάπτυξη ρωσικών τεθωρακισμένων κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς.

\"\"

\"\"

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

\"\"

\"\"

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου αυτής, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

\"\"

\"\"

Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος αναχαίτισης SU-27, το οποίο απέτρεψε την «προκλητική δράση» από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

\"\"

Στην πόλη Ντόνετσι, στην ανατολική Ουκρανία, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο.

\"\"

Στο 11ώροφο κτίριο κυματίζει η ρωσική σημαία, και όχι η ουκρανική, εδώ και τρεις ημέρες, ενώ διαδηλωτές που κρατούν ρωσικές σημαίες να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις έξω από αυτό.

in.gr