Ανεβάζοντας τους τόνους, η Ρωσία καταγγέλλει «απαράδεκτες» απειλές εκ μέρους των ΗΠΑ κατηγορώντας τον επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι ότι «επαναφέρει στερεότυπα Ψυχρού Πολέμου» και κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.

«Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές» λέει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά την καταδίκη Κέρι της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία και τις προειδοποιήσεις για αποπομπή της ακόμη και από τους κόλπους της G8, η Μόσχα τον κατηγορεί ότι «επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς χαρακτήρισε «αβάσιμη» την απόφαση ορισμένων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας.

Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε ο Λουκασέβιτς.

Λαβρόφ: Η Δύση να παραμερίσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό