Η ανάγκη στήριξης των νέων ανθρώπων στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μειωθούν τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στις νεαρές ηλικίες, τονίστηκε σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, στην Καβάλα, παρουσία του αρμόδιου για θέματα απασχόλησης Επιτρόπου της ΕΕ Λάσλο Άντορ (Laszlo Andor).

Στη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Ένωση των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CRPM) στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίστηκε από τους εισηγητές ότι οι νέοι της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια ανησυχητική και δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και δεδομένης της κρίσης που πλήττει την ΕΕ από το 2008, τα ποσοστά ανεργίας των νέων ολοένα και αυξάνουν.

Ο κ. Άντορ υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ η θέσπιση όλων εκείνων των μέτρων που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας στους νέους ανθρώπους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα οι Περιφέρειες σε κάθε περιοχή της ΕΕ, ώστε μέσα από τα προγράμματα που θα υλοποιήσουν να προχωρήσουν σε στοχευμένες δράσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το 2014 είναι μια κρίσιμη χρονιά, διότι ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 και νέα προγράμματα και πολιτικές πρόκειται να εφαρμοστούν, με πρώτο το μέτρο για την απασχόληση των νέων.

Αναφερόμενη στη νέα αυτή προγραμματική περίοδο, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Άννα Δαλλαπόρτα σημείωσε πως «η απασχόληση των νέων είναι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου και σ\’ αυτό το πλαίσιο έχουμε αξιοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σύνολό τους, τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου και έχουμε την πρόθεση να μπούμε δυναμικά και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ούτως ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και να ωφεληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ανέργων».

Στη διάσκεψη για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων δεν συμμετείχε η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο επικεφαλής της οποίας, Γιώργος Παυλίδης, με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στο Ευρωπαίο επίτροπο Απασχόλησης σημειώνει: «Η Περιφέρειά μας, σε συνδυασμό με τη φτώχεια, το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την ανικανότητα- απραξία αυτών που τη διοικούν, έχει τη μεγαλύτερη ανεργία. Άνεργος σημαίνει δεν έχω εισόδημα, έχω κάκιστη ψυχολογία, πηγαίνω, εάν δεν έχω φτάσει, προς τη φτώχεια, περιφέρομαι χωρίς δουλειά. Για τους νέους αποτελεί κατεδάφιση ονείρων».

Έξω από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιείτο η διάσκεψη, είχε συγκεντρωθεί ομάδα διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, που διαμαρτύρονταν για την άφιξη του Ευρωπαίου επιτρόπου στην Καβάλα και φώναζαν συνθήματα κατά της ανεργίας και της φτώχειας.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook