Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Μαρτίου, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστου Βασιλάκου, παρουσίασε τη σύνθεση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). 
Πρόεδρος ορίστηκε ο καταγόμενος απο το Ηράκλειο Ιωσήφ Σηφάκης, ο οποίος διαπρέπει στην Γαλλία και μάλιστα έχει τιμηθεί με το βραβείο Τούρινγκ (αντίστοιχο των Νόμπελ στην Πληροφορική).
O Ιωσήφ Σηφάκης (γνωστός διεθνώς ως Joseph Sifakis) είναι Ελληνογάλλος ερευνητής της πληροφορικής, ο οποίος τιμήθηκε με Βραβείο Τούρινγκ το 2007 από κοινού με τον Έντμουντ Κλαρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσον, για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με μία γαλλική υποτροφία ,στην διάρκεια της οποίας και απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα. Ζει στη Γαλλία και εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο εργαστήριο VERIMAG κοντά στη Γκρενόμπλ, του οποίου είναι ιδρυτής .
Είναι καθηγητής στο École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) και συνεργάτης του δικτύου Artist2 (European Network of Excellence for research on Embedded Systems).
Επίσης στο Συμβούλιο συμμετέχει ως μέλος και ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης ο οποίος είναι καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν/μίου Κρήτης
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε:
«Για εμάς αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η αποδοχή της πρόσκλησής μας να συμμετάσχουν στην σύνθεση του νέου συμβουλίου διακεκριμένοι άνθρωποι και προσωπικότητες στο χώρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο είναι ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μέσα από το νέο νομοσχέδιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, που έχει περάσει από διαβούλευση, ένα θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης διαδραστικών συνεργιών ανάμεσα στους ερευνητικούς οργανισμούς από τη μια πλευρά, στα Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις παραγωγικές δυνάμεις της αγοράς από την άλλη. Ένα θεσμικό πλαίσιο απαλλαγμένο από κάθε είδους περιορισμούς και προσαρμοσμένο στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού ώστε να εναρμονίζεται με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι με όλες αυτές τις πολιτικές θα πετύχουμε το βασικό στόχο: Να συνδέσουμε τον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με τον Ερευνητικό χάρτη της χώρας και την αγορά εργασίας. Αυτή είναι η βασική μας στρατηγική στόχευση και μέσα στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας και με την υιοθέτηση, υλοποίηση και ψήφιση αυτού το νόμου αλλά και με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε νομίζω ότι θα κάνουμε βήματα στην προώθηση και στην υλοποίηση του στόχου». 
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρήστος Βασιλάκος, εξέφρασε «την πεποίθησή του πως τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, επιστήμονες καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι της ελληνικής αλλά και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, θα συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στην προώθηση και διατήρηση της επιστημονικής αριστείας, στην εδραίωση της έρευνας και της καινοτομίας ώστε να καταστεί η Ελλάδα τόπος ανάπτυξης και ευημερίας».
Ο νέος Πρόεδρος του ΕΣΕΤ, κ. Iωσήφ Σηφάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η αναμόρφωση της Έρευνας και της Τεχνολογίας είναι ένα μέρος του οράματος για την αναγέννηση της χώρας και αν δεν μπορέσουμε να το πετύχουμε, δε θα πετύχει το όραμα για την αναγέννηση της χώρας. Και νομίζω ότι αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτό και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας». 
Το νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας
Στο νέο ΕΣΕΤ, μετέχουν καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι επιστήμονες από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, με σημαντική και πολυσχιδή εμπειρία.
Ο Πρόεδρος, κ. Iωσήφ Σηφάκης, είναι καθηγητής στο École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) και Διευθυντής του Centre de Recherche Integrative της Grenoble, έχει τιμηθεί με το βραβείο Τouring (αντίστοιχο των Νοbel στην πληροφορική).
Ο αντιπρόεδρος κ. Xρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών και 
Ο κ. Λουκάς Χριστοφόρου είναι ακαδημαϊκός ερευνητής και διευθυντής του τμήματος Ατομικής και Μοριακής Φυσικής Ακτινοβολιών (Radiation Physics) & κατέχει ως τακτικό μέλος την Εδρα Πειραματικής Φυσικής της Ακαδημίας Αθηνών.
Η κ. Άρτεμις Σιμοπούλου είναι Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας των ΗΠΑ .
Ο κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι επίτιμος καθηγητής στην École Normale Superieure στο Παρίσι.
Ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος είναι καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, του Παν/μίου Πατρών.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Παν/μίου Αθηνών.
Ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης είναι καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν/μίου Κρήτης.
Ο κ. Γεώργιος Χρούσος είναι καθηγητής και Διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.
Ο κ. Ευστάθιος Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παν/μίου Yale.
Ο κ. Αριστείδης Χατζής είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.