Οι ελεύθεροι σκοπευτές που αιματοκύλησαν την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, σκορπώντας το θάνατο σε δεκάδες συγκεντρωμένων που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, δεν έλαβαν εντολές από τον έκπτωτο πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά από την αντιπολίτευση.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται σε καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία τους, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον και ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, Ούρμας Πάετ, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Russia Today.

Ο Πάετ, υποστήριξε ότι διάβασε έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι η ουκρανική αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές, πως οι ηγέτες των κινητοποιήσεων της πλατείας Ανεξαρτησίας τους προσέλαβε για να σκοτώσουν διαδηλωτές.

«Είναι ολοένα πιο κατανοητό ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά ήταν κάποιος από τον νέο συνασπισμό», ακούγεται να λέει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αιτιολογεί όσα ισχυρίζεται τονίζοντας πως κανείς από την αντιπολίτευση δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη διενέργεια ερευνών σχετικά με τους θανάτους των διαδηλωτών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως μία γιατρός με την οποία είχε επικοινωνία του έδειξε φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι αντικυβερνητικοί και οι αστυνομικοί που έπεσαν νεκροί από σφαίρες, σκοτώθηκαν από την ίδια ομάδα ανθρώπων, «από τους ίδιους σκοπευτές».

Η Κάθριν Άστον από την πλευρά της απάντησε: «Αυτό είναι τρομερό [...] Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε. Δεν το είχα αντιληφθεί. Έχει ενδιαφέρον. Θεέ μου».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Russia Today, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας στο Κίεβο, τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς και τις δυνάμεις του Γιανουκόβιτς είχαν φτάσει στο απόγειό τους.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει πως το ηχητικό αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από αξιωματούχους των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Ουκρανίας, που παραμένουν πιστές στον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι οποίοι παρακολούθησαν το τηλεφώνημα ανάμεσα στην Άστον και τον Πάετ.

protothema.gr