Στην τακτική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR), του οποίου η ΚΕΔΕ αποτελεί το Ελληνικό Τμήμα συμμετέχει ο Αντιπρόεδρός της και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.
Κεντρικό θέμα συζήτησης κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του CEMR το απόγευμα της Τετάρτης (οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα), ήταν η ανεργία των νέων και τα προγράμματα αντιμετώπισης από τις Τοπικές Αρχές της Ευρώπης.
Ο κ. Κουράκης στις συναντήσεις εργασίας που ακολούθησαν και συνομιλώντας με άλλους Ευρωπαίους Δημάρχους τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη περίοδο που διανύουμε η παρατεταμένη ύφεση που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, η πρωτοφανής ανεργία, η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων αποτελεί ένα γεγονός που απαιτεί στοχευμένες θεσμικές και πολιτικές παρεμβάσεις 
Μάλιστα ο Δήμαρχος επεσήμανε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική. 
Είναι , είπε, κυρίως πολιτική και σαφώς θεσμική ενώ αναδεικνύει την τεράστια απόσταση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των λαών της Ευρώπης.