Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, και τα επιτόκια στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα, για όσο χρειαστεί, ενώ είναι έτοιμη και για τη λήψη περαιτέρω μέτρων αν αυτό κριθεί αναγκαίο, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι.

Επισήμανε ότι η συγκρατημένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη προχωρά σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ενώ υπήρξε για άλλη μια φορά καθησυχαστικός σε σχέση με τις αποπληθωριστικές πιέσεις παρά το γεγονός οτι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που εκτείνονται μέχρι το 2016, δείχνουν συγκράτησή του σε χαμηλά επίπεδα.

Στο 1,5 ο πληθωρισμός το 2016

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα αγγίξει το 1,5% το 2016, κάτω από τον στόχο για πληθωρισμό κάτω του 2%.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τον αργό ρυθμό με τον οποίο η τράπεζα αναμένει να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός την επόμενη διετία.

Η ΕΚΤ μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος στο 1% από 1,1% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή το 2015 στο 1,3%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2016 από 1,5% το 2015 και 1,2% φέτος, αναθεωρημένος ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για το 2014.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook