Αθωώθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης οι εκπρόσωποι των εταιριών «Χούτος Catering AE» και «Τ&Τ Foods AE» Μονάδα Επεξεργασίας Τροφίμων, για το αδίκημα της διακίνησης μη ασφαλών προϊόντων, στο πλαίσιο του σκανδάλου που είχε ανακύψει πέρυσι στην Ευρώπη με το κρέας αλόγου. 
Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν από τον ΕΦΕΤ οι εταιρίες, αποδείχθηκαν αβάσιμες κατά την ακροαματική διαδικασία, καθώς διευκρινίστηκε ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη. 
Από τα δείγματα που είχαν πάρει πέρυσι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ μετά από έρευνα στη φοιτητική λέσχη Κομοτηνής και στο περίπτερο της Νυμφαίας, προέκυψε ότι οι τροφές εμπεριείχαν DNA αλόγου. 
Ωστόσο, στην ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι οι δυο πιστοποιημένες με συστήματα ασφαλείας τροφίμων εταιρίες δεν ήταν υποχρεωμένες να κάνουν έλεγχο ανίχνευσης DNA. 
Τονίστηκε άλλωστε, ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κρατικό πιστοποιημένο εργαστήριο, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι DNA σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. 
Οι εκπρόσωποι των δυο εταιριών είπαν ότι εξαπατήθηκαν από επιτήδειους από το εξωτερικό, που «εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του συστήματος ελέγχων» σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων, όσο και των καταναλωτών. 
Όμως, παρά τη δικαίωσή τους, εξέφρασαν πικρία για τον διασυρμό που υπέστησαν, αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε στις εταιρίες τους η όλη υπόθεση.
agrotypos.gr