Έντονο προβληματισμό δημιουργεί, διαχρονικά, το θέμα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων το οποίο εμπεριέχει διαστάσεις κοινωνικές, ιατρικές, εκκλησιαστικές και αφορά, επί το πλείστον, ανθρώπινες βιολογικές και πνευματικές ανάγκες.

Τα ερωτήματα πολλά και τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν ακόμα περισσότερα, με τις απόψεις από τις διάφορες επιστήμες να διίστανται για την πρακτική που χρειάζεται να ακολουθείται επί της διαδικασίας των μεταμοσχεύσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Καθηγητή Ανώτατης Εκπαίδευσης και, εκτός των άλλων, ειδικευμένου σε θέματα που άπτονται της Βιοηθικής επιστήμης, κ. Μακάριου Γρινιεζάκη, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει λάβει, στο σύνολο της, επίσημη θέση για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων.

Παρά την ασάφεια αυτή, όμως, η εκκλησία για τις μεταμοσχεύσεις δεν αποτρέπει, δεν προτρέπει αλλά επιτρέπει και, μάλιστα, κάθε άνθρωπος μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να γίνει δωρητής οργάνων και ιστών, όταν ο ίδιος αυτοβούλως το επιθυμεί ως μια εσωτερική και πνευματική του ανάγκη, πράξη που κρίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, και ως αυτοθυσία του δότη (όταν σωθεί μια ανθρώπινη ζωή με τα όργανα που δωρίζονται).

Η εκκλησία σέβεται, όπως επισημαίνει ο πατέρας Μακάριος, την προσπάθεια της επιστήμης και αντιλαμβάνεται την αγωνία του λήπτη για την παράταση της ζωής του, γεγονός που συνάδει με την χριστιανική μας ηθική αφού ο ίδιος ο Χριστός στην επίγεια παρουσία του έκαμε πολλά θαύματα, καλυτερεύοντας την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Ακόμη και αναστάσεις νεκρών πραγματοποίησε παρατείνοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή, παρότι ο απώτερος σκοπός του Θεανθρώπου δεν ήταν η παράταση της ζωής μας αλλά η γενική ανακαίνισή της.

Ωστόσο, o ίδιος, εκφράζει ορισμένες ενστάσεις για τα ηθικά διλήμματα που συνδέονται με το κατά πόσο είναι ορθό να προχωρήσει μία μεταμόσχευση χωρίς τη συναίνεση του ίδιου του δότη αλλά μόνον των οικείων προσώπων του καθώς και για τα κριτήρια που προσδιορίζουν κατά πόσο είναι θάνατος ο λεγόμενος «εγκεφαλικός» ώστε να πραγματοποιηθεί η διακοπή τεχνητής υποστήριξης και ακολούθως η αφαίρεση οργάνων.

Flashnews.gr / Γιώργος Σαριδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook