Η πορεία υλοποίησης των σχεδίων δράσης του προγράμματος παρουσιάστηκε στην ημερίδα με θέμα: «Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και το δικαίωμα στην απασχόληση» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης από τις 10.30 το πρωί μέχρι και τη 1 μετά το μεσημέρι. 
Χαιρετισμό απεύθυνε ο κ Ευάγγελος Σισαμάκης αντιδήμαρχος Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Κοινωνικός Ιστός, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης της Τοπικής Συνεργασίας για την Κοινωνική Ενσωμάτωση από την Άρτεμη Νικολουδάκη, στέλεχος ΚΕΚ ΑΝΕΛΙΞΙΣ. 
Για την «Τοπική Συνεργασία για την Κοινωνική Ενσωμάτωση μίλησε ο Διευθυντής της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Κρήτης κ. Ζαχαρίας Κυριακάκης. Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε η δράση του προγράμματος για το θέμα της Διακρατικής Συνεργασίας – “Women Doing Business”,με εισηγήτρια την Ευαγγελία Χρυσάκη, στέλεχος διακρατικής συνεργασίας. Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση της Ευαγγελίας Κυριακάκη, ωφελούμενης της πράξης Κοινωνική Συνεργασία για την Κοινωνική Ενσωμάτωση, η οποία αναφέρθηκε στην Εμπειρία της από τη συμμετοχή στην Τοπική Συνεργασία για την Κοινωνική Ενσωμάτωση. 
Στο χαιρετισμό του ο κ. Σισαμάκης ανέφερε ότι «η πορεία του προγράμματος μέχρι στιγμής αποδεικνύει ότι το στοίχημα που έχουν βάλει οι φορείς υλοποίησης της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Κοινωνικός Ιστός για ενσωμάτωση στην εργασία 100 ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορεί να πραγματοποιηθεί. 
Ήδη 33 από τα 100 άτομα , είτε έχουν βρει δουλειά , είτε δρομολογούν την δημιουργία δική τους επιχείρησης, είτε θέλουν να ιδρύσουν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Όσο για τα υπόλοιπα 67 εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος , θα έχουν ενταθεί σε κάποια μορφή απασχόλησης. 
Ο λόγος για τον οποίο εμπλεκόμαστε στα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ είναι η επίγνωση ότι ένα κομμάτι του πληθυσμού , του δήμου Ηρακλείου , της Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και συνολικά της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ο δήμος οφείλει να τους συμπαρασταθεί. 
Ευελπιστούμε ότι μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων ένας αριθμός των συμπολιτών μας να βρεθεί σε θέσεις απασχόλησης. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ως ΠΕΔ Κρήτης , ότι τα πρώτα δείγματα των έξι προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ είναι ενθαρρυντικά αφού ένας μεγάλος αριθμός ανέργων βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης και της ένταξης στην αγορά εργασίας». Τέλος σημείωσε ότι η δημοτική αρχή θα παρακολουθεί και θα στηρίζει κάθε πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης που στοχεύει στην ανακούφιση των ανέργων συμπολιτών μας.
Στην συνέχεια η Άρτεμις Νικολουδάκη στέλεχος του ΚΕΚ Ανέλιξις παρουσίασε την πορεία υλοποίησης των σχεδίων δράσης του προγράμματος. Η κυρία Νικολουδάκη σημείωσε ότι η πράξη αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ενεργειών και δράσεων που στόχο έχει την αποτελεσματική ενσωμάτωση στην εργασία 100 ατόμων ευπαθών κοινωνικά ομάδων βάσει διαγνωσμένων αναγκών των ιδίων αλλά και της τοπικής αγοράς εργασίας της περιοχής παρέμβασης που είναι η περιοχή εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. 
Στην Α.Σ. «Κοινωνικός Ιστός» συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Κρήτης» , Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή , Μεσογειακό Συμβουλευτικό Σύστημα Κ.Ε.Κ .Α.Ε. , Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης, Παγκρήτιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εναλλακτικού Τουρισμού και Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου. Συντονιστής εταίρος έχει οριστεί η «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α ΚΡΗΤΗΣ».
Στόχος της Πράξης είναι 73 ωφελούμενοι να απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας επιχειρήσεων αξιοποιώντας μάλιστα για τους νέους κάτω των 25 ετών την δυνατότητα του άρθρου 43 του νόμου 3986/2011 για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Παράλληλα, επιδιώκεται 27 ωφελούμενοι να ξεκινήσουν ατομική και συλλογική επιχειρηματική δραστηριότητα ιδρύοντας 15 επιχειρήσεις (εκ των οποίων 3 με συμμετοχή 15 τουλάχιστον ωφελούμενων θα είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είτε Συλλογικού και Παραγωγικού σκοπού είτε Κοινωνικής Φροντίδας). 
Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν και 73 επιχειρήσεις – κατά προτεραιότητα στους τομείς Πράσινης Οικονομίας, Εναλλακτικού Τουρισμού, ΤΠΕ και Πολιτισμού που θα προσλάβουν ανέργους και επομένως θα τύχουν Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι δράσεις της συμβουλευτικής και της κατάρτισης. 
Στο κομμάτι της ένταξης των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας μέχρι τώρα , 33 από τα 100 άτομα είτε εργάζονται ήδη , είτε έχουν δρομολογήσει την ένταξη τους , στην αγορά εργασίας. Ενώ οι υπόλοιποι 67 ωφελούμενοι εξακολουθούν να είναι άνεργοι , όμως εκτιμάται ότι σε μεγάλο ποσοστό , θα βρουν εργασία μέχρι την λήξη της πράξης τον Ιούνιο του 2014. Ειδικότερα 22 από τους ωφελούμενους έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας , από τα οποία 5 άτομα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και 17 εργάζονται σε θέσεις της Κοινωφελούς εργασίας. 
Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα , 12 ωφελούμενες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην γυναικεία επιχειρηματικότητα , εκ των οποίων 2 έκανα έναρξη των ατομικών τους επιχειρήσεων και 7 άτομα απασχολούνται στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Στο κομμάτι των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ 4 ωφελούμενοι δημιούργησαν μία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ για την Κοινωνική Φροντίδα Ηλικιωμένων, 1 άτομο εντάχθηκε σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και 2 άτομα δημιούργησαν ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Θεραπείας και Αισθητικής Σώματος Προσώπου και Άκρων.
Συνέντευξη Τύπου
Με αφορμή την εκδήλωση δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Ηρακλείου στις 10 το πρωί της Παρασκευής από τον πρόεδρο των Α.Σ. και Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, τον Διευθυντή της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Κρήτης κ. Ζαχαρία Κυριακάκη, τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Σισαμάκη , την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δέσποινα Συγγελάκη και το διευθυντή της Ζωοδόχου Πηγή Χρήστο Τζαμούση οι οποίοι παρουσίασαν την πορεία υλοποίησης της πράξης «Τοπική Συνεργασία για την Κοινωνική Ενσωμάτωση»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook