Σουηδοί ερευνητές που μελέτησαν 223 παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που σε αυτές τις ηλικίες δεν ασκούνται σωματικά επαρκώς αναπτύσσουν λίπος και άλλους επιβαρυντικούς για την καρδιακή λειτουργία παράγοντες.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές περισσότερους κινδύνους για μελλοντικά καρδιακά προβλήματα από την έλλειψη σωματικής άσκησης στην παιδική ηλικία έχουν τα κορίτσια. Ίσως αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια έχουν τάση να ασκούνται σωματικά μικρότερο χρονικό διάστημα από τα αγόρια σε ημερήσια βάση ενώ επίσης ασκούνται λιγότερο έντονα από τα αγόρια.

«Εχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης στους ενήλικες συνδέεται με πολλές παθήσεις ορισμένες εκ των οποίων οδηγούν στον θάνατο. Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας δείχνει και μάλιστα ξεκάθαρα ότι το ίδιο ισχύει και για τις παιδικές ηλικίες και ειδικά για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν υποστηρίζουμε ότι τα παιδιά που δεν ασκούνται επαρκώς σημαντικά έχουν άμεσο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων αλλά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να τα εμφανίσουν στην ενήλικη ζωή τους» δήλωσε στην Daily Telegraph η Τίνα Τάνχα, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Skane στην πόλη Μάλμε που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook