Μείωση στις αποδοχές των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων στο Δημόσιο και, αντίστοιχη, αύξηση των αποδοχών στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας ζητεί, επίσημα, η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που φαίνεται να βελτιώνεται το κλίμα στις διαπραγματεύσεις και διαφαίνονται σημάδια συμβιβασμού στο φλέγον ζήτημα των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση για το Δημόσιο, που επί του παρόντος δεν έχει εξειδικευθεί ως προς το ύψος των αποδοχών των νεοεισερχομένων (σήμερα περί τα 1.090 ευρώ μεικτά για απόφοιτο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης), έχει στόχο τη δημιουργία κινήτρων για την καλύτερη απόδοση και την προσπάθεια ανέλιξης των νέων υπαλλήλων που εντάσσονται στη Δημόσια Διοίκηση. Επί της ουσίας δεν οδηγεί σε αύξηση του μισθολογικού κόστους καθώς συνιστά εσωτερική «μετακίνηση» των διαθέσιμων κονδυλίων ενώ, σύμφωνα με την εισήγηση, δεν επηρεάζονται όσοι ήδη υπηρετούν σε θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αντιθέτως, εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα επηρεάσει όλους όσοι προσληφθούν, το επόμενο διάστημα, ακόμη και στο πλαίσιο της «αντικατάστασης» προσωπικού μέσω της διαθεσιμότητας.

Η πρόταση έχει τεθεί υπόψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του συναρμόδιου υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσώρας επικεντρώνεται στην προσπάθεια αποτροπής ενός νέου κύκλου διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο. Πάντως, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές δεν περιλάμβαναν την εν λόγω πρόταση στη δέσμη των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, καθιστώντας πολύ πιθανό το σενάριο να γίνει εν τέλει αποδεκτή.

Πέραν αυτού, η διαπραγμάτευση με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να καλύψουν τις διαφορές τους το συντομότερο δυνατό, ενώ έγιναν αντιληπτά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης του κλίματος. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι στο Εurogroup της Δευτέρας δεν πρόκειται να παρουσιαστεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement), αλλά η ελληνική πλευρά συνεχίζει να πιστεύει ότι «θα έχουμε μία θετική έκθεση προόδου και θα κλείσουμε μετά», σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι στο ακανθώδες ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών «φαίνεται ότι πάμε σε μία συμβιβαστική λύση» και πρόσθεσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δείχνει «διάθεση κατανόησης για τις ελληνικές θέσεις». Συμπλήρωσε, δε, πως «φαίνεται ότι το Ταμείο δεν θα χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσει την αξιολόγηση».

Πλέον το ζήτημα που απασχολεί τις συζητήσεις αναφορικά με το θέμα των τραπεζών δεν είναι το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών τους δεδομένου ότι αυτές υπερκαλύπτονται από τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που ανακοινώθηκαν. «Το θέμα είναι ο χρόνος», που θα έχουν οι τράπεζες, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πλέον δεν υφίσταται η ανάγκη να φέρει το θέμα στο Eurogroup ο κ. Στουρνάρας.

Τα διαρθρωτικά

Στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, συνεχίζουν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, αλλά κατέστη σαφής «η βούληση να προχωρήσουμε». Η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις και θέτει θέμα περαιτέρω απελευθέρωσης του κλάδου των φαρμακείων. Ωστόσο, κορυφαίος παράγοντας του υπ. Ανάπτυξης σημείωνε πως δεν έχει ακόμα απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας για το γάλα.

Παράλληλα χθες κατέστη σαφές ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν μετά το Εurogroup. Οπως ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής της θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν το Εurogroup και θα γυρίσουν από Τετάρτη μαζί με τον κ. Στουρνάρα. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες 10 – 15 ημέρες να κλείσει η συμφωνία με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπ. Οικονομικών να αναφέρει ως πιθανό ανώτατο όριο για τη συμφωνία το άτυπο Ecofin της 1ης Απριλίου στην Αθήνα (μπορεί και νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης).

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook