Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του \’60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται πλέον ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Τη συγκεκριμένη μέρα ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά αυτή την ημέρα, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, «Κωνσταντίνος K. Καβάφης», το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσαν την εβδομάδα που μας πέρασε τιμητική εκδήλωση για τις γυναίκες Δημάρχους της χώρας, όπου το Δήμο Φαιστού εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Φασομυτάκης, οποίος και παρέλαβε την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο της Δημάρχου Φαιστού κ. Μαρίας Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη.

Ο Δήμος Φαιστού θέλοντας να τιμήσει την ημέρα της γυναίκας, σε μια συμβολική κίνηση την Παρασκευή και το Σάββατο-ημέρα εορτασμού, μοίρασε λουλούδια σε γυναίκες, προσφορά του ανθοπωλείου «Μιμόζα» της κ. Αλεβυζάκη, σε μια πολύ όμορφη χειρονομία έκφρασης συμπάθειας προς το γυναικείο φύλο. Επίσης, στο επόμενο διάστημα, μέσα στο Μάρτιο, θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στη γυναικά.

Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη αναφερόμενη σχετικά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά προς όλες τις γυναίκες και να έχουν πάντα υγεία, χαμόγελο και αισιοδοξία στη ζωή τους, ενώ τόνισε με νόημα πως: «για κάθε γυναίκα που αγαπά τον εαυτό της και ξέρει να χαίρεται τη ζωή της, κάθε μέρα μπορεί να είναι γιορτή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook