«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζών, ο συγκεκριμένος παράγοντας διευκρίνισε ότι σημαντικό ρόλο, προς την επίλυση του προβλήματος διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Κατ\’ αυτήν τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Από την πλευρά του, έτερος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπέρ της επίλυσης μπορεί να συνετέλεσαν οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το εάν αιφνιδιάστηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την ένταση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ έχει εμπλοκή σε όλες τις χώρες που είναι σε Πρόγραμμα.

Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για αυτόν τον ρόλο του ΔΝΤ». Σημειώνεται, παράλληλα, ότι, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό (για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα).

Στο υπουργείο Οικονομικών, είχαν μεταβεί το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, \’Αδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, \’Αννα Στρατινάκη (ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας).

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί το θέμα των ανασφάλιστων. Επεξηγώντας, ότι η κυβέρνηση αναμένει πρώτα τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. «Μετά είναι δική μας υποχρέωση να βρούμε το ποσό», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή. Ενώ, σχετικά με το claw back, δήλωσε ότι «συζητούμε πού θα μπει ο \”κόφτης\”. Περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εμείς θέλαμε παραπάνω».

Στο υπουργείο Οικονομικών διεξήχθη και συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα (π.χ. γάλα, φάρμακα) είναι ανοικτά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών.

Σε εξέλιξη, τέλος, είναι αυτήν την ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι η τρόικα πιέζει τόσο στο σκέλος των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενο (με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και των ναυτικών, που θα φέρει τη μείωση των μισθών των ναυτικών), όσο και για αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων.

news247.gr από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook