Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας και την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Ιανουάριο, υπό τη σκιά των απειλών της Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο επισκίασαν τα καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για την αμερικανική αγορά απασχόλησης.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,12% στις 6.712 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 2,01% στις 9.350 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,15% στις 4.366 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 1,5%, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία εντείνουν τον κίνδυνο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και αντιποίνων από την πλευρά της Μόσχας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εμπόριο και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αγορές δεν επηρεάστηκαν παρά μόνο πρόσκαιρα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 175.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, περισσότερες από τις 149.000 που περίμεναν οι αναλυτές.

Στις μετοχές που ξεχώρισαν, η σουηδική εταιρεία κατασκευής συστημάτων αποστείρωσης Getinge υποχώρησε κατά 21%, έπειτα από την ανακοίνωση διαταραχής της παραγωγής σε μονάδα της.

Η Air France-KLM Group ενισχύθηκε κατά 4,4%, έπειτα από τα θετικά στοιχεία για την επιβατική της κίνηση το Φεβρουάριο.

newmoney.gr