Η Λαική Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης παραχώρησε τη Δευτέρα στις 1 το μεσημέρι στην Αίθουσα Ανδρέα Παπανδρέου στο κτίριο του Δήμου Ηρακλκείου συνέντευξη τύπου με φόντο τον απολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης που ανακοινώθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιου. Κεντρικός ομιλητής της συνέντευξης ήταν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης με την Λαική Συσπείρωση και περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Ορφανός

Στην τοποθέτηση του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε ότι:

\”Η πλειοψηφία του Περιφεριακού συμβουλίου προσπαθεί να εξωραϊσει τη δράση και τη λειτουργία της Περιφέρειας και μέσα απ’ αυτό και την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)

Μπορεί βέβαια ο Απολογισμός να κριθεί θετικός από τις μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες και μόνο η δράση της Περιφέρειας προσπάθησε να εξυπηρετήσει.

Όμως η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη σήμερα για το λαό είναι σκληρή και διαψεύδει την Περιφέρεια. Απόρροια της γενικής πολιτικής που η Περιφέρεια βοήθησε να εφαρμοστεί, είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κρήτης σε πόλεις και χωριά, με κύρια την ανεργία, τη φτώχεια, τη μείωση εισοδήματος, με όλες τις συνέπειες αυτών των προβλημάτων.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι : Συνέβαλε η Περιφέρεια με τη δράση της έστω και στο ελάχιστο –στα πλαίσια των δυνατοτήτων της- να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να ανακουφιστεί ο λαός; Η προώθησε την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που δημιούργησαν τα προβλήματα και τα οξύνουν ;

Ήταν πλάϊ στους εργαζόμενους, το λαό και τους αγώνες τους για να αποκρούσουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική, ή στο πλάϊ της κυβέρνησης και του κεφαλαίου;

Από τον Απολογισμό προκύπτει καθαρά ότι η Περιφέρεια Κρήτης προώθησε την αντιλαϊκή πολιτική, ήταν στο πλάϊ της Ε.Ε. και της κυβέρνησης και απέναντι στο λαό. Χαρακτηρίζεται και πάλι ο «Καλλικράτης» που μετέτρεψε Δήμους και Περιφέρειες σε τοπικά κρατικά όργανα προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής, ως «ριζοσπαστική τομή». Δηλώνει μάλιστα αποφασισμένη η Περιφέρεια να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πορεία, αφού ο σχεδιασμός της «βρίσκεται σε αντιστοιχία» με τη Στρατηγική της Ε.Ε. μέχρι το 2020, που έχει στόχο τη στήριξη της κερδοφορίας των κολοσσών του κεφαλαίου, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚΕ, κρίνει εντελώς αρνητικό για το λαό τον Απολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Περιφέρεια παρά τις επιμέρους γκρίνιες για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, για τις δραματικές μειώσεις προσωπικού, ποτέ δεν αμφισβήτησε αυτή την πολιτική. Όταν δεν βοηθούσε την κυβέρνηση, έκανε πως δεν καταλάβαινε, ή έβγαζε ανέξοδα ψηφίσματα, χωρίς να αντιδρά στα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του λαού. Καμία ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων. Επικαλείται τους νόμους για να μην υπερασπιστεί τα λαϊκά προβλήματα. Διαφημίζει την Ε.Ε. και τα προγράμματά της, αλλά κρύβει τις επιπτώσεις τους στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Στην συνέχεια αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα σημείωσε:

Για το τσάκισμα των εργαζομένων η περιφέρεια εφάρμοσε πρώτη τις μειώσεις μισθών, την αντικατάσταση μονίμων υπαλλήλων με συμβασιούχους χωρίς δικαιώματα, μέσω εταιρειών και ΜΚΟ. Σήμερα η Περιφέρεια έχει 783 μόνιμους υπαλλήλους και 58 αορίστου χρόνου, ενώ απασχολήθηκαν 829 εργαζόμενοι με την «Κοινωφελή εργασία» και 553 με τα 5μηνα του ΟΑΕΔ! Υπάρχει πλήρης ανατροπή των σχέσεων εργασίας. Υπέγραψε διαθεσιμότητες, προσλήψεις μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων (δουλεμπορικά γραφεία). Κατάργησε υπηρεσίες όπως τα ΚΤΕΟ ή την καθαριότητα των κτιρίων με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίησή τους. Μελετά με επιχειρηματίες την επέκταση της κατάργηση της αργίας τις Κυριακές. Δηλώνει αναρμοδιότητα για την ανεργία, για τους ανασφάλιστους. Μιλά για τουρισμό ή για έργα, χωρίς καμιά αναφορά στα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή των οικοδόμων.

Ετοιμάζει ιδιωτικοποίηση για τα απορρίμματα με υπέρογκα τέλη, με το σύστημα διαχείρισης που αποφάσισε -που περιλαμβάνει και την καύση- αντίθετα με όσα δηλώθηκαν δημόσια.

Αυτή η αντεργατική στάση της Περιφέρειας –όπως και των Δήμων- άνοιξε το δρόμο για να γενικευτεί ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των ανέργων.

Για τους αγρότες η Περιφέρεια δε δίνει δεκάρα. Ό,τι κάνει στον αγροτικό τομέα, είναι για να επωφεληθούν οι ξενοδόχοι, τα Σούπερ Μάρκετ και οι εξαγωγείς. Διαφημίζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε. και την ενίσχυση της «επιχειρηματικής γεωργίας». Ψήφισε τον αντιαγροτικό «Στρατηγικό σχεδιασμό του αγροτικού τομέα» και συγκρότησε την «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη ΑΕ».
.
Για το μεγάλο κεφάλαιο η Περιφέρεια συμφώνησε να του δοθούν τα πάντα. Ψήφισε «Στρατηγικό σχεδιασμό» και ειδικό «Στρατηγικό σχέδιο του πρωτογενή τομέα». Επίσης το «Χωροταξικό σχέδιο Κρήτης – Α’ φάση», όπως και το «Χωροταξικό του τουρισμού». Σε όλα αυτά επικυρώνονται οι πολιτικές των μνημονίων για την Κρήτη. Συμφώνησε για την Κρήτη σε όλες τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. μέχρι το 2020.

Ενέκρινε σε συνεργασία με αναπτυξιακές εταιρείες, να δοθούν σε επιχειρήσεις 23 εκατομ.ευρώ ως κίνητρα για επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου και άλλα 197 εκατομ.ευρώ με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στην ενέργεια η Περιφέρεια – με το επιχείρημα «να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις»- έδωσε έγκριση σε πολλές εταιρείες για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Περιφερειάρχης σε συνεργασία με την Παγκρήτια Τράπεζα προωθούν τη συμμετοχή Δήμων στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ για τα φωτοβολταϊκά. Το μόνο που έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις ήταν η εκπόνηση μιας μελέτης χωροθέτησης των μεγάλων ΑΠΕ, στην οποία αντιδράσαμε γιατί δε μας ενοχλεί μόνο η χωροθέτηση αλλά κύρια το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η Περιφέρεια προωθεί το στόχο της Ε.Ε. για μετατροπή της Κρήτης σε «ενεργειακό κόμβο», κάτι δηλ., σαν Ουκρανία της Μεσογείου, όπου η ιδιωτική παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, θα διασταυρώνεται με τα διερχόμενα ιδιωτικά καλώδια από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες του Λιβυκού θα προχωρούν από Νορβηγικές και άλλες εταιρείες. Εμείς απλά τονίζουμε ότι μπλέκουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες, χωρίς κανένα όφελος για το λαό. Και ότι «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια».

Η Περιφέρεια συμβάλει στο στόχο της Ε.Ε. για Κράτος «μικρότερο» και «επιτελικό», , αποδεχόμενη όλες τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης. Περιορίζεται σε γκρίνια, που υποτίθεται ότι εκφράζει τη διαφωνία της με την κυβέρνηση. Οι περικοπές είναι πολύ πιο τραγικές, αν συνυπολογίσουμε ότι μεγάλο μέρος των εσόδων (κοντά στο 50%) είναι η κρατική επιχορήγηση μόνο για τη μεταφορά των μαθητών και τη δακοκτονία.

Παράλληλα με προγραμματικές συμβάσεις με Υπουργεία και Δήμους (στις οποίες τα έξοδα πληρώνει η Περιφέρεια) εκτελούνται έργα που είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης. Π.χ. με έξοδα της Περιφέρειας γίνεται συντήρηση διαφόρων αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην ουσία πρόκειται για έμμεση συμπληρωματική περικοπή πόρων της περιφέρειας από την κυβέρνηση που έχει περιορίσει τις μισθολογικές δαπάνες των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Εκεί που παίρνει άριστα η Περιφέρεια στην επιμελή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, είναι οι δράσεις χωρίς μεγάλο κόστος, όπως οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια διαφήμισης της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων και η διαμεσολάβηση για να έρθουν σε επαφή ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες.

Στον Απολογισμό η Περιφέρεια πανηγυρίζει για τα κονδύλια που έφερε για έργα με το ΕΣΠΑ. Οι αριθμοί του ΕΣΠΑ για το σύνολο της Κρήτης (Δήμοι και Περιφέρειες μαζί) από το 2009 ως το 2013 δίνουν την εξής εικόνα, που σχολιάζουμε παρακάτω:

Η Περιφέρεια όμως κρύβει ότι αυτά τα κονδύλια

– είναι «ματωμένα λεφτά», προέρχονται από το άγριο χαράτσωμα του λαού.
– είναι ψίχουλα μπροστά σ’ αυτά που εισπράττονται, που το μεγαλύτερο μέρος τους πάει άμεσα στη χρηματοδότηση του κεφαλαίου, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ
– είναι σχεδόν τα μόνα που απέμειναν μετά τη δραματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
– είναι τα ίδια λεφτά για τα οποία πανηγυρίζουν όλοι οι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού ότι κατάφεραν να εξασφαλίσουν. Και η Ε.Ε., και η κυβέρνηση και η Περιφέρεια και οι Δήμοι τα εμφανίζουν –ο καθένας ξεχωριστά – ως δική τους επιτυχία.
– τελικά είναι κονδύλια για έργα που το μεγαλύτερο μέρος τους κατέληξε σε προμηθευτές υλικών και μηχανημάτων, εισαγωγείς και στις τράπεζες, ενώ ένα ελάχιστο μέρος πήγε σε μισθούς και ασφάλιση του προσωπικού που απασχολήθηκε και σε τελευταία ανάλυση διοχετεύτηκε στην τοπική αγορά.
.
Την παραπάνω πολιτική στήριξε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, πέρα από κομματική προέλευση. Στην πράξη αποτέλεσαν όλοι μια ιδιότυπη συγκυβέρνηση και έχουν όλοι κοινή συνυπευθυνότητα με την κυβέρνηση και την Ε.Ε. για τα τεράστια βάρη που έριξαν στο λαό με πρόσχημα την κρίση.

Μοναδική αντιπολίτευση – αντίπαλος, το «ΟΧΙ» από τους τρεις Περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Που συνοδεύτηκε με την προβολή του «ΝΑΙ» στη μοναδική πρόταση φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση : την ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ.

Το «ΟΧΙ» μας πολλοί προσπάθησαν να το πνίξουν, να μην ακουστεί. Το «ΟΧΙ» που είναι κάλεσμα σε αντίσταση, οργάνωση και πάλη των εργαζομένων, για τη δημιουργία σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε Δήμο και σ’ όλη την Ευρώπη, μιας ισχυρής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης στην πολιτική συνολικά του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικό στην Ε.Ε. και στο ελληνικό κράτος -κεντρικό και τοπικό.

Το «ΟΧΙ» μας δεν ήταν ίδιο με το «όχι» από συμβούλους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ορισμένες επιμέρους αποφάσεις της Περιφέρειας. Ένα «όχι» στη μορφή διαχείρισης που –σε πείσμα της σκληρής πραγματικότητας- σερβίρει ξανά την αυταπάτη ότι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή πολιτικής με μια απλή κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς Λαϊκή Εξουσία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Κρήτης πρόβαλλε -όσο μπορούσε- την ανάγκη για την ανατροπή όχι μόνο της πολιτικής του, αλλά και της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου. Και μαζί πρόβαλλε την πρόταση για συγκρότηση Λαϊκής Συμμαχίας από τη λαϊκή πλειοψηφία, για την κατάχτηση και οικοδόμηση της Λαϊκής Εξουσίας που σημαίνει ακριβώς αποδέσμευση από την Ε.Ε. – Μονομερή διαγραφή του χρέους – Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αυτή είναι η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος για το λαό\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook