Στις 22 Ιουλίου 2011 όλος ο πλανήτης είχε στρέψει το παγωμένο βλέμμα του σε ένα μικρό νησάκι στην Νορβηγία. Πριν από εκείνη την ημέρα ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ξανακούσει για την Ουτόγια.

Ο μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ φρόντισε να κάνει το μέρος διάσημο για τον πιο θλιβερό λόγο, βάφοντας το κυριολεκτικά με το αίμα 69 ανθρώπων. Λίγες ώρες πριν είχε σκοτώσει 8 ακόμη ανθρώπους με εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συγκλονιστικού και γεμάτο αναφορές μνημείου το οποίο οραματίστηκε ο Σουηδός καλλιτέχνης Jonas Dahlberg.

Το σχέδιο του επιλέχθηκε ανάμεσα σε 300 συμμετοχές από σχεδιαστές όλου του κόσμου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015, λίγο πριν μια ακόμη θλιβερή επέτειο.

\"Image\"

Ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει μια εγκάρσια τομή στη άκρη της χερσονήσου Sørbråten που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νησί και θα σκάψει μια \”πληγή\” στη γη η οποία θα έχει πλάτος 3,5 μέτρα.

Οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να περάσουν ή να αγγίξουν το αποκομμένο άκρο, αλλά θα μπορούν από ένα άνοιγμα να διαβάσουν τα ονόματα των θυμάτων στην απέναντι πλευρά.

\"Image\"

Το κομμάτι γης που θα αφαιρεθεί θα μεταφερθεί και θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του δεύτερου μνημείου στο Όσλο, εκεί όπου από την έκρηξη βόμβας βρήκαν τον θάνατο τα υπόλοιπα θύματα του Μπρέιβικ.

Μαζί με το χώμα θα μεταφερθούν και τα δέντρα που υπάρχουν στο σημείο ώστε να υπάρχει μια ζωντανή σύνδεση των δύο σημείων. Ο καλλιτέχνης δήλωσε πως θέλει να χρησιμοποιήσει την φύση για να ερμηνεύσει την απώλεια, τον πόνο και τις πληγές που δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ, με δραματικό τόνο.

Ο αναπάντεχος τρόπος με τον οποίο οι επισκέπτες θα έρχονται σε επαφή με το χώρισμα θα αποτυπώνει ακριβώς την ημέρα που ξαφνικά οι ζωές τόσων ανθρώπων χάθηκαν και που δεκάδες οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος.

\"Image\"

\"Image\"

\"Image\"

\"Image\"

\"Image\"

lifo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook