Δάκρυα, συνθήματα και πυροβολισμοί στον αέρα συνόδευσαν την κηδεία εννιά ιμάμηδων που οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν πως σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό του NATO, ενώ το Σύμφωνο το διέψευσε λέγοντας ότι έπληξε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

Οι εννιά ιμάμηδες ήταν ανάμεσα στους 11 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό ενός ξενώνα στην πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης την Παρασκευή. Οι άλλοι δύο ενταφιάστηκαν σε άλλη τοποθεσία.

«Είθε ο θεός να συντρίψει τις δυνάμεις τους (του NATO) σε γη, θάλασσα κι αέρα», φώναζε ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στην κηδεία σε νεκροταφείο κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης. Τα ξύλινα φέρετρα μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο όπου ανοίχθηκαν για να επιδειχθούν σοροί τυλιγμένες με πράσινα σάβανα και γιρλάντες λουλουδιών.

Σε ανακοίνωσή του το NATO υπεραμύνθηκε των ενεργειών του. Ανέφερε ακόμα πως «γνωρίζουμε τις κατηγορίες ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων λόγω αυτού του πλήγματος. . . παρότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από ανεξάρτητη πηγή την εγκυρότητα του ισχυρισμού, λυπούμαστε για τις απώλειες ζωών αθώων αμάχων όταν συμβαίνουν».

Στην Μιζουράτα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 20 τραυματίστηκαν χθες σε μάχες. Πάντως ένας γιατρός είπε ότι η πόλη «επανέρχεται στη ζωή» και οι άνθρωποι «σε κάποιο βαθμό βρίσκουν αυτά που χρειάζονται, τα ουσιώδη για να τραφούν». Μια πηγή στην Μιζουράτα είπε ότι οι εξεγερμένοι ενεπλάκησαν σε μάχες στη Ζλίτεν, περίπου 60 χλμ. δυτικότερα.

Η μεθόριος της Λιβύης με την Τυνησία είναι επίσης ένα σημαντικό μέτωπο. Χθες οι αρχές της Τυνησίας σταμάτησαν μια οχηματοπομπή 50 αυτοκινήτων με 200 στρατιώτες πιστούς στον Καντάφι, μετέδωσε το τυνησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP, προσθέτοντας πως δεν υπήρξε βία. Σκοπός των στρατιωτών ήταν να εξαπολύσουν επίθεση σε ελεγχόμενο από τους εξεγερμένους μεθοριακό φυλάκιο κοντά στην πόλη Ντεχίμπα.

  ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook