ΣYMΦΩNA ME στοιχεία που προέρχονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο της Ρόδου τον Απρίλιο ήταν αυξημένες κατά 132% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

H EΞEΛIΞH αυτή, η οποία απλώς ενισχύει τις προβλέψεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος εφέτος σε σχέση με το 2010, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά καταδεικνύει το γιατί πρέπει να αξιοποιήσουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας στον τουρισμό.

Η EΛΛAΔA έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας κατασπαταλώντας τα κοινοτικά χρήματα για καταναλωτικούς και όχι επενδυτικούς σκοπούς, όπως προορίζονταν. Παράλληλα, δεν προβληματιστήκαμε ποτέ για να αποφασίσουμε σε ποιους τομείς θα δώσουμε προτεραιότητα, αξιολογώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστριών χωρών. Φωτεινές εξαιρέσεις σε μια –κατά τα άλλα– κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, βασισμένη στην εσωτερική κατανάλωση και τον εξωτερικό δανεισμό, αποτελούν η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι τράπεζες.

ΣTHN ΠAPOYΣA συγκυρία, που οι τράπεζες είναι δέσμιες του ταμειακού προβλήματος του ελληνικού κράτους, η μόνη ελπίδα να δούμε σύντομα θετικό πρόσημο στη μεταβολή του ΑΕΠ προέρχεται από τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Σίγουρα, αδυνατούμε να επηρεάσουμε την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές των καυσίμων, τους βασικούς παράγοντες για τη δυναμική της ναυσιπλοΐας. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε τις συνθήκες για να καταστεί ο τουρισμός «μοχλός» ανάπτυξης.

ΠPEΠEI EΠITEΛOYΣ να αντιληφθούμε ότι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας πρέπει να στοχεύσει σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Εάν η έμφαση μετατεθεί στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, με ξενοδοχεία πέντε αστέρων και γήπεδα γκολφ, το τουριστικό εθνικό εισόδημα θα «απογειωθεί». Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συγχρηματοδοτούμενα έργα, αξιοποίηση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα.

express.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook