Οι κεραυνοί που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των σεισμών, ή λίγο πριν, δεν είναι τυχαίο γεγονός και σχετίζονται άμεσα με τη δόνηση, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «φώτα των σεισμών» που εμφανίζονται όταν τα τμήματα της Γης απομακρύνονται το ένα από το άλλο.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ρούτγκερς, οι κεραυνοί αυτοί προέρχονται από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στο έδαφος, γύρω από τα ρήγματα.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με τρία διαφορετικά υλικά (πλαστικούς δίσκους, σωματίδια γυαλιού και οργανική σκόνη) τα οποία προσκολλώνται και γλιστρούν, όπως η Γη, σε σεισμογενείς περιοχές.

Από τα πειράματα προέκυψε ότι και στις τρεις περιπτώσεις, όταν τα υλικά μετακινούνται και σπάνε, παράγεται ηλεκτρικό φορτίο, ωστόσο δεν βρήκαν ποιος είναι ο μηχανισμός που το προκαλεί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνει και ο Τζον Έμπελ από το κολλέγιο της Βοστόνης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τις αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές ενδείξεις επικείμενου σεισμού: «Προσωπικά θεωρώ αληθείς τις παρατηρήσεις για εκκενώσεις σαν κεραυνούς ή ηλεκτρικές λάμψεις, που εκδηλώνονται πριν από σεισμούς. Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις, για να απορρίψουμε την ύπαρξή τους».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook