Την άμεση ένταξη του κλάδου των επιχειρήσεων διανομής τροφίμων και ποτών στο πρόγραμμα διατήρησης και επιδότησης θέσεων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ζητεί ο Ευτύχης Δαμιανάκης. Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αποδέκτη την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί προφανή υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει έναν κλάδο επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη σημασία για τον τουρισμό της Κρήτης».

Αναλυτικότερα, ο κ. Δαμιανάκης τονίζει ότι «τον τελευταίο χρόνο, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συνεισφέροντας, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, στη σταδιακή απεμπλοκή τους από την οικονομική δυσπραγία και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα με το διακριτικό τίτλο “Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών” (ΚΥΑ 19721/790, ΦΕΚ 1656 Β΄, 18/10/2010). To πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ με σκοπό την επιχορήγηση 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με την επιχορήγηση του μη μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές, ως κίνητρο για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Χανιώτης βουλευτής, «παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 4 της παραπάνω ΚΥΑ, αναφέρονται ρητά οι κατηγορίες ιδιωτικών επιχειρήσεων, που ορίζονται ως δικαιούχοι στο εν λόγω πρόγραμμα, ένας ολόκληρος κλάδος ιδιωτικών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις διανομής τροφίμων και ποτών) αδυνατεί να ενταχθεί, με την αιτιολογία ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αυτού εντάσσονται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες δεν δικαιούνται ένταξη στο πρόγραμμα.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως τυροκομεία, επιχειρήσεις επεξεργασίας μπαχαρικών κ.ά». Ο κ. Δαμιανάκης προσθέτει ότι αυτό συμβαίνει παρότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων «σε προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις (για παράδειγμα η ΚΥΑ 142196-10/08/87, των υπουργών Γεωργίας και Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, σχετικά με τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, η οποία είναι ακόμα σε ισχύ) δεν θεωρούνται επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook