Τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος παρέχει η ελληνική νομοθεσία στους Έλληνες πολίτες που δεν κατοικούν στην Ελλάδα και θέλουν να ψηφίσουν στις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν εξωτερικό θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ειδικά εκλογικά τμήματα που θα συστηθούν στις πόλεις της Ευρώπης όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών. Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συμπεριληφθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση, προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οδηγίες Υπουργείου Εσωτερικών για υποβολή αιτήσεων Ελλήνων εκλογέων κατοίκων Ε.Ε. για συμμετοχή σε Ευρωεκλογές 2014

Προκειμένου να προγραμματιστεί η δημιουργία των ειδικών εκλογικών τμημάτων και καταλόγων, θ\’ ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

• Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στη χώρα όπου διαμένουν ή σε γειτονική χώρα. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν είτε μέσω του Προξενικού Γραφείου Πρεσβείας Λονδίνου είτε μέσω των Άμισθων Προξενικών Αρχών είτε μέσω ομογενειακών συλλόγων είτε ατομικά.

• Επικύρωση αιτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν τρία αντίγραφα της αίτησής τους και να τα προσκομίσουν στην οικεία Προξενική Αρχή (Έμμισθη ή Άμισθη), στοιχεία των οποίων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Αρχής. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να προσκομίσουν το διαβατήριο ή την ταυτότητά τους και δύο φωτοαντίγραφα αυτών. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και από νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, ο οποίος εκτός από την εξουσιοδότηση θα πρέπει να φέρει το διαβατήριο ή την ταυτότητά του.

Ώρες υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.30-14.30. Δεν απαιτείται ραντεβού.

• Κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων. Η Προξενική Αρχή αφού επικυρώσει, θα μεταβιβάσει τις αιτήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών που θα φροντίσει για την κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων και τη σύσταση των ειδικών εκλογικών τμημάτων.

• Ανακοίνωση των ειδικών εκλογικών καταλόγων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και επικύρωσης των αιτήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών θα δημοσιεύσει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 28 Μαρτίου 2014.


newpost.gr

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/333080/pws-tha-pshfisoyn-oi-ellhnes-toy-ekswterikoy-stis-eyrwekloges#ixzz2w2oRb9YJ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook