Ενεργότερη γίνεται η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι προετοιμάζεται Σύνοδος Κορυφής την 1η Απριλίου στην οποία το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων. Την 1η Απριλίου θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών έχει συμφωνηθεί, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Φιλελεύθερος, η συζήτηση να επικεντρωθεί σε τρία ανοικτά θέματα:Κυπριακό, Συριακό και η κρίση στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή θα γίνει μόλις ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση που θα έχουν στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης κ. Δερβίς Ερογλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου. Χαρακτηριστικό της ενεργότερης εμπλοκής στης ΕΕ στο Κυπριακό είναι ότι ο ευρωπαίος αντιπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να καλύψει την άμυνα της Κύπρου, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά έτσι στο ακανθώρες ζήτημα των στρατιωτικών εγγυήσεων. Είπε μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις της ΕΕ συμβάλλουν ώστε η λύση να είναι συμβατή με το κοινωνικό κεκτημένο.

Θέλουν μοντέλο Ταϊβάν στα κατεχόμενα

Μία παράξενη πρόταση υποβλήθηκε ξαφνικά στην Ευρωβουλή λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη λήξη της θητείας της για δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου στα κατεχόμενα. Η πρόταση υποβλήθηκε αιφνιδιαστικά στις 13 Μαρτίου από τον ιταλό ευρωβουλευτή των φιλελευθέρων Νικολό Ρινάλντι, ο οποίο εισηγείται την ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου σε πειραματική βάση με υποτιθέμενη «ρήτρα λήξεως» πέντε ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της κατεχόμενης Κύπρου και των κρατών μελών της ΕΕ θα είναι ελεύθερες. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση της Λευκωσίας είναι ότι πρόκειται περί αστείας πρότασης και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στην νομιμοποίηση και λειτουργία των κατεχόμενων λιμανιών και κατ\’ επέκταση εγχώρησης κυριαρχίας.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook