Η οικονομική διακυβέρνηση στην ζώνη του ευρώ και οι νέοι μηχανισμοί εποπτείας και αλληλεγγύης μετά το Μνημόνιο θα εξετασθούν αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σημειώνεται πως με βάση του νέους ευρωπαϊκούς κανόνες η πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών ελέγχεται στενότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, αν η δημοσιονομική εξέλιξη σε ένα κράτος μέλος αποκλίνει από τα όρια που έχουν συμφωνηθεί για την αύξηση των δημοσίων δαπανών, το τελευταίο θα καλείται να υποβάλλει νέο σχέδιο δαπανών και σε περίπτωση που δεν γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Στην συνεδρίαση θα παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας , ο οποίος θα σχολιάσει σχετική έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους.

Ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να αναφερθεί στην υποχρέωση της Ελλάδας να δημοσιοποιήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014). Σε αυτό θα πρέπει να αποτυπώνονται τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο μετά το τρέχον Μνημόνιο, ήτοι οι δεσμεύσεις της χώρας προς την Ευρώπη για την περίοδο έως το 2017.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook