Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ανήκουν στην λίστα με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του κόσμου.
Αυτά τα θαύματα της φύσης και του ανθρώπου προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι, δυστυχώς, συμβάλλουν στην διάβρωση και πολλές φορές τη μερική καταστροφή τους.

Ποια είναι τα μέρη αυτά και γιατί οι τουρίστες θα πρέπει να πάψουν να τα επισκέπτονται; Το Conde Nast Traveler μάς τα αποκαλύπτει…

Νησί του Πάσχα, Χιλή

\"\"

Το πολυνησιακό νησί, που βρίσκεται 2.200 μίλια δυτικά της Χιλής φιλοξενεί 887 κολοσσιαία αγάλματα, φτιαγμένα από ηφαιστειακά πετρώματα. Το μεγαλύτερο από αυτά ζυγίζει 70 τόνους και έχει ύψος περίπου 9 μέτρα.

\"\"

Περισσότεροι από 50.000 τουρίστες, δηλαδή έντεκα φορές ο αριθμός των κατοίκων του νησιού, συρρέουν σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή. Οι επισκέπτες βλέπουν από κοντά τα αγάλματα και πολλές φορές ανεβαίνουν πάνω τους, προκαλώντας επιπλέον διάβρωση, πέρα από αυτή που προκαλείται λόγω καιρικών συνθηκών.

\"\"

Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ

\"\"

Το αρχιπέλαγος των δεκαεννέα νησιών είναι το σπίτι πολλών ειδών ζώων, που δεν μπορούν να κατοικήσουν πουθενά αλλού, συμπεριλαμβανομένων των γιγαντιαίων χελωνών, που ζουν 150 χρόνια και των θαλάσσιων ιγκουάνα.

\"\"

Ο αριθμός των τουριστών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, οδηγώντας τους ειδικούς σε ανησυχία σχετικά με τα απειλούμενα είδη.

\"\"

Μάτσου Πίτσου, Περού

\"\"

Σε μια μεγαλειώδη κορυφή, τα ερείπια μιας ακμάζουσας πόλης του 15ου αιώνα, δίνουν στοιχεία για την ιστορία του πολιτισμού των Ίνκας.

\"\"

Ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών στο Μάτσου Πίτσου έχει οδηγήσει σε διάβρωση του εδάφους και καταστροφή της βλάστησης.

\"\"

Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor, Καμπότζη

\"\"

Ο θρησκευτικός χώρος της αρχαίας αυτοκρατορίας των Χμερ είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εντυπωσιακούς στον κόσμο. Ο κυρίως ναός, το Angkor Wat, καταλαμβάνει έκταση 500 τετραγωνικών στρεμμάτων και περιβάλλεται από μια τάφρο τριών μιλίων.

\"\"

Οι περίπου 700.000 επισκέπτες το χρόνο έχουν αρχίσει να παίρνουν μαζί τους αγάλματα, γλυπτά, ακόμη και τους τοίχους ενός από τους παλαιότερους ναούς στον κόσμο, του Phnom Bakheng.

\"\"

Το Σινικό Τείχος της Κίνας

\"\"

Δεσπόζοντας σε 11 επαρχίες της Κίνας το μεγαλειώδες Σινικό Τείχος είναι ένα από τα μνημεία, που κάθε ταξιδιώτης ονειρεύεται να επισκεφθεί.

\"\"

Τα 10 εκατομμύρια επισκεπτών ετησίως στο Σινικό Τείχος έχουν καλύψει τμήματα του με γκράφιτι, έχουν κλέψει πέτρες και έχουν καταστρέψει τμήματα, που δεν μπορούν πια να επισκευαστούν.

\"\"

Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

\"\"

Η ιερή πόλη του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, η Ιερουσαλήμ διαθέτει 220 ιστορικά μνημεία, όπως το Θόλο του Βράχου και το Τείχος των Δακρύων.

\"\"

Η Ιερουσαλήμ τοποθετήθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1982, εν μέρει λόγω του όγκου των τουριστών, αφού το 2012 μόνο, η πόλη φιλοξένησε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

\"\"

Πέτρα, Ιορδανία

\"\"

Ένα στενό φαράγγι, που πλαισιώνεται από βράχια οδηγεί στην ροζ­ κόκκινη πόλη της Πέτρας, που είναι λαξευμένη σε μια οροσειρά πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν.

\"\"

Η άνοδος των επισκεπτών από 65.000 που ήταν το 1986 σε ένα εκατομμύριο το 2010 συνέβαλε στη διάβρωση των κτιρίων και των μονοπατιών, που είναι φτιαγμένα από κόκκινο ψαμμίτη.

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook