Βαριά αναμένεται να είναι φέτος η ατζέντα του  Πρωθυπουργού στο Νταβός που θα παραστεί σήμερα Τετάρτη για δεύτερη φορά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ .

Σε σχέση πάντως με πέρυσι, με το κλίμα να είναι άκρως αρνητικό για την Ελλάδα, τόσο στο διεθνή Τύπο και τα ΜΜΕ, όσο και μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών,  φέτος υπάρχουν και κάποια θετικα σημάδια όπως οι έπαινοι της Μέρκελ και πολλών άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες σηκώνουν τα βάρη της κρίσης και υλοποιούνται οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου.

Αλλαγή επίσης αποτελεί ότι τον περσινό Ιανουάριο, η Ελλάδα στέκονταν μόνη στο \”κατώφλι της χρεοκοπίας\” καθώς η Ιρλανδία δεν είχε ανέβει ακόμα ενώ όχι και τόσο μακριά φαίνεται ότι στέκουν χώρες όπως η  Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία (κάποιοι προσθέτουν και το Βέλγιο).

Η συζήτηση επίσης φέτος φαίνεται να μεταφέρεται σε πιο συλλογικό επίπεδο καθώς  μεγάλο πρόβλημα είναι η ευρωζώνη όπως φανερώνουν οι συζητήσεις και οι αψιμαχίες που έχουν αρχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση του διογκούμενου ευρωπαϊκού χρέους και για το ενδεχόμενο μιας λύσης \”πακέτο\” η οποία θα της δόσει το χαρακτήρα πολιτικής και όχι οικονομικής διευθέτησης. Άλλωστε πολιτικό και θεσμικό χαρακτήρα είχαν οι απο ότι φαίνεται λαθασμένες  αποφάσεις των μεγάλων της Ένωσης που επέτρεψαν στις αγορές να κινούνται ασύδοτα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπορεί λοιπόν να φτάσει στο Νταβός με τον αέρα της επιβεβαίωσης, καθώς  ήταν ο μόνος ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, τόνιζε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό ή δεν ήταν μόνο ελληνικό. Όπως χαρακτηριστικά λέει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, φέτος \”υπάρχει τεράστια διαφορά ψυχολογίας\”.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου  που είχε προβλέψει, πριν από ένα χρόνο τις διαστάσεις της κρίσης, θα αναπτύξει και τις προτάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Ήτοι, τις ρυθμίσεις που χρειάζονται σε θέματα όπως η αξιολόγηση, η διαφάνεια και η σύγκρουση συμφερόντων, τον τρόπο με τον οποίο \”η εμβέλεια και οι όροι δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών να μετριάζουν τις ατέλειες των αγορών\”, άρα για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού χρέους και, τέλος, την ανάπτυξη.

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου παραμένει και φέτος πολύ μεγάλο, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μιλήσει σε όλους, όπως στο προηγούμενο Φόρουμ, όταν ήθελε να απευθυνθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη  αλλά σε επιλεγμένα μέσα.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων οικονομικών, κυρίως, διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Τέλος  θα μετέχει και σε πάνελ, στο οποίο θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο των βρετανικών \”Financial Times\” Λάϊονελ Μπάρμπερ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook