Σε σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία στον δημόσιο τομέα για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, προχωρά η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας σε ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο, στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, σε ενδεχόμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης έχουν προγραμματισθεί συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, στο 'Αγαλμα του Βενιζέλου την ίδια ώρα.

Την Πέμπτη θα γίνει συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στη μία μετά το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία έξω από τη Βουλή, με σύνθημα «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά - όχι στις απολύσεις».

Στην απεργία θα συμμετάσχουν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

«Διεκδικούμε ένα δωρεάν, δημόσιο, ποιοτικό, βιώσιμο σύστημα υγείας στην υπηρεσία του πολίτη» αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ζητάει «να πάψουν οι διαθεσιμότητες και η ομηρία των επί θητεία γιατρών, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια προσφοράς στο ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί». Επίσης, ζητεί άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. «Να σταματήσει το κλείσιμο και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζόμενους στην υγεία και τους ασθενείς» σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται στα λόγια», ενώ υλοποιεί τις πολιτικές των μνημονίων «χωρίς να την απασχολούν τα κοινωνικά κουφάρια που αφήνει πίσω της». Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας που οδηγεί, όπως αναφέρουν, σε απολύσεις, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία «αποδεκατίστηκαν» από προσωπικό, αφού πάνω από 15.000 αποχώρησαν χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.

Η πενταμελής επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στον «Ευαγγελισμό» κάνει λόγο για «κόλαση» στη γενική εφημερία, για ασθενείς και υγειονομικούς. «Την ώρα που ανοίγει η γενική εφημερία και για τις πρώτες ώρες, υπάρχει μαζική προσέλευση και έχει πιστοποιηθεί καταγραφή ασθενών ένας ανά τριάντα δευτερόλεπτα» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι οι επίσημα καταγεγραμμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 1.000 ανά εφημερία και από αυτούς εισάγονται κάθε φορά περίπου 150 με 180. Επίσης, επισημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις ξεπερνά τις τέσσερις ώρες κατά μέσο όρο. Οι γιατροί στον Ευαγγελισμό ζητούν την πρόσληψη προσωπικού και εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα λειτουργίας ορισμένων τμημάτων παθολογικών, χειρουργικών, αλλά και των εργαστηρίων, από έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα και αύριο η ΑΔΕΔΥ ενώ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία και για την Παρασκευή 21 του μήνα.

«Καμιά απόλυση στις 22 Μάρτη- Μπορούμε να τους σταματήσουμε», είναι το σύνθημα της Ομοσπονδίας ενώ μεταξύ των αιτημάτων είναι η προκήρυξη τόσων θέσεων όσοι και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, όπως και το να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στη Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

kathimerini.gr