Η αυλαία της Ιntourmarket, της δεύτερης μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης στη Ρωσία, έπεσε σήμερα το απόγευμα, αφήνοντας τους Ρώσους τουριστικούς παράγοντες, αλλά και τους συνεργάτες από το εξωτερικό προβληματισμένους, μουδιασμένους, αλλά και ψύχραιμους. 
Ενώ στους δρόμους και πλατείες της Μόσχας «ξεχειλίζει» η εθνική υπερηφάνεια, με πολίτες να κυκλοφορούν κυματίζοντας σημαίες πανηγυρίζοντας την προσάρτηση της Ουκρανίας, στους χώρους της τουριστικής έκθεσης, οι άνθρωποι του τουρισμού προσπαθούν να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση: Πώς να καταφέρουν να πουλήσουν διακοπές σε εκατομμύρια «διψασμένους» για ταξίδια Ρώσους, των οποίων η αγοραστική δύναμη όμως έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό λόγω υποτίμησης.
Οι Ρώσοι δείχνουν να μην ανησυχούν για τις τυχόν κυρώσεις της Δύσης, αυτό όμως που προβληματίζει είναι η υποτίμηση του Ρουβλίου, το οποίο σήμερα άγγιξε το 1:51 σε σχέση με το Ευρώ (πέρσι ήταν 1:38). Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι πρέπει να πληρώσουν σχεδόν 35% ακριβότερα για τα πακέτα των διακοπών τους. 
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία και η απαγόρευση υπερ-πτήσεων των Ρωσικών αεροπλάνων μέσα από τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πτήσεις από Ρωσία να διαγράφουν τεθλασμένη πορεία και κατά συνέπεια 45 λεπτά επιπλέον χρόνο πτήσης για Ελλάδα, με συνέπεια την ανάλογη επιπλέον αύξηση κόστους πτήσης και πακέτου.
Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά την Ελλάδα μόνο, η οποία παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές των Ρώσων, αλλά όλους τους προορισμούς. Η πίτα του ρώσικου Τουρισμού, με άλλα λόγια, απλά κινδυνεύει να μικρύνει.
Οι Ρώσοι διοργανωτές (tour– operators) παρακολουθούν προβληματισμένοι τις εξελίξεις, αφού αφενός δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν τις προγραμματισμένες θέσεις τους και να διατηρήσουν τους αρχικούς, φιλόδοξους σχεδιασμούς τους, από την άλλη όμως η ροή των κρατήσεων έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 
Η τάση από όλους είναι να προσπαθήσουν κατ` αρχή να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με ψυχραιμία να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους και σε συνδυασμό με τις προσφορές που θα πάρουν από τους Έλληνες ξενοδόχους, να αναπροσαρμόσουν τις τιμές πώλησης, ώστε να τις κάνουν πιο ελκυστικές, μέχρι να ανατιμηθεί και πάλι το τοπικό τους νόμισμα.
Θεωρώ ότι παρά τις διαφαινόμενες απώλειες και δυσκολίες η Ρώσικη αγορά θα διατηρήσει το δυναμισμό της. Παρά την τυχόν μείωση κρατήσεων και θέσεων η ρώσικη αγορά θα παραμείνει μία από τις πρώτες αγορές στην Ελλάδα και πολύ πιθανό να διατηρηθεί στα περσινά της συνολικά νούμερα αφίξεων, αφού ούτως ή άλλως είχε αρχικά προγραμματιστεί μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρσι.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ωριμότητα που θα επιδείξουν οι Ρώσοι διοργανωτές (tour – operators) στο χειρισμό και επανασχεδιασμό της κατάστασης. 
Απαιτείται ψυχραιμία ώστε να αποφευχθούν κινήσεις πανικού με αψυχολόγητες ακυρώσεις, αλλά και ρεαλισμός, ώστε να μην γίνουν κινήσεις (πχ. διατήρηση φιλόδοξων προγραμμάτων, παρά τη μείωση της ζήτησης) που θα οδηγούσαν τους πιο αδύναμους κρίκους σε κρούσματα οικονομικής αιμορραγίας που θα μπορούσαν να μετακυλήσουν στην τοπική αγορά.
Ψυχραιμία λοιπόν, «business as usual» και μάτια ανοιχτά μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση.
Καμία ανησυχία για την Ελλάδα όμως, αφού ευτυχώς υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανών, Άγγλων, Γάλλων, Σκανδιναβών, Ισραηλινών, Πολωνών, Τσέχων, κλπ που «παραμονεύουν» να καλύψουν τυχόν κενό που θα δημιουργηθεί από τους Ρώσους.

Μιχάλης Βαμιεδάκης 
Τουριστικός επιχειρηματίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook