Ένοπλοι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν χθες το βράδυ επίθεση εναντίον πολυτελούς ξενοδοχείου στην Καμπούλ, το οποίο χρησιμοποιείται από υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών και από αφγανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους προτού πέσουν οι ίδιοι νεκροί από τις σφαίρες των ανδρών ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικούς.

Μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση στο αυστηρά φρουρούμενο ξενοδοχείο Serena είναι τέσσερις ξένοι και πέντε Αφγανοί (τέσσερις γυναίκες, τρεις άνδρες και δύο παιδιά). Νεκροί είναι ένας 40χρονος αφγανός φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Σαρντάρ Αχμεντ, η σύζυγός του και δύο από τα τρία τους παιδιά–ο 5χρονος γιος τους επέζησε–καθώς και τρεις υπήκοοι του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και του Πακιστάν αντίστοιχα, αλλά και ένας πρώην διπλωμάτης από της Παραγουάη, ο οποίος συμμετείχε στη διεθνή ομάδα των εκλογικών παρατηρητών, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Άχμεντ εργαζόταν στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου στην Καμπούλ από το 2003. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου, που αναμένεται να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κατά την οποία μία εκλεγμένη κυβέρνηση παραδίδει την εξουσία σε μία άλλη.

Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου ήταν κατειλημμένα από εκλογικούς παρατηρητές, διπλωμάτες, μέλη του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι τέσσερις ένοπλοι Ταλιμπάν–όλοι έφηβοι, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο–κατάφεραν να περάσουν από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας περίπου στις 18.00 τοπική ώρα προφανώς έχοντας κρύψει τα όπλα μέσα στις κάλτσες τους, σύμφωνα με αξιωματούχους,

Στη συνέχεια κρύφτηκαν για τρεις ώρες μέσα στο κτίριο προτού ανοίξουν πυρ αδιακρίτως μέσα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις ενώ έντρομοι οι ένοικοι του ξενοδοχείου κρύφτηκαν στα δωμάτια με σβηστά τα φώτα ή στο καταφύγιο του ξενοδοχείου.

Η αστυνομία εξετάζει με ποιον τρόπο εισήλθαν οι ένοπλοι στο ξενοδοχείο, όπου δεκάδες ένοπλοι φρουροί περιπολούν στην περίμετρό του και όποιος εισέρχεται σε αυτό περνάει από έλεγχο με ανιχνευτές μετάλλου και από σωματικό έλεγχο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, ο οποίος είπε ότι οι ένοπλοι είχαν στο στόχαστρό τους τόσο τους Αφγανούς όσο και τους ξένους ενοίκους του ξενοδοχείου που γιόρταζαν την παραμονή του αφγανικού νέου έτους.

Το ξενοδοχείο Serena έχει δεχτει πολλές επιθέσεις στο παρελθόν, την περίοδο που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στην εξουσία, αλλά η χθεσινή ήταν η φονικότερη. Το 2008, ένοπλοι μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο ξενοδοχείο κι είχαν ανοίξει πυρ στο γυμναστήριό του σκοτώνοντας έξι ενοίκους.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook