Το συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο της ανεργίας που έχει σαν συνέπεια τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τα ακραία κοινωνικά φαινόμενα, προβληματίζει τους εργαζόμενους και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τους νέους. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία μελετών, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την ανεργία των νέων, με ποσοστά που ξεπερνούν το 55%. Ανεργία, υποαπασχόληση ή ετεροαπασχόληση είναι όσα περιμένουν τους νέους, και ιδιαίτερα τους πτυχιούχους της χώρας μας, μετά την αποφοίτησή τους. Σε πρόσφατη έρευνα σχετικά µε την αξιοποίηση του τίτλου σπουδών τους, ένας στους τέσσερις πτυχιούχους είναι άνεργος για περισσότερους από 18 μήνες, ενώ οι μισοί από αυτούς απασχολούνται σε εργασίες εντελώς άσχετες µε το αντικείμενο της επιστήμης τους.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η έντονα διαφαινόμενη επιθυμία για αποχώρηση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και η επιστροφή των νέων ανθρώπων στην επαρχία. Η τάση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο χαμηλότερο κόστος και στην προσφερόμενη ποιότητα ζωής στην επαρχία, έναντι αυτής των πόλεων, αλλά και ως επιχειρηματική κίνηση που θα δώσει διέξοδο σε νέους, με εναλλακτικές μορφές εργασίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αγροτουρισμός κ.α.). Ιδιαίτερα η Κρήτη μας, που χαρακτηρίζεται για το φυσικό της πλούτο, ενδείκνυται για τη δημιουργία μονάδων εξαγωγής προϊόντων απαράμιλλης ποιότητας. Οι άνεργοι νέοι του τόπου μας πρέπει να αποκτήσουν κίνητρα και να προετοιμαστεί άμεσα το έδαφος από την πολιτεία ώστε να γυρίσουν την πλάτη στη μετανάστευση. Τώρα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δημιουργήσουν στο τόπο τους και να εφαρμόσουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις γνωριμίες που απέκτησαν, ώστε να δημιουργηθούν «φρέσκιες», καινοτόμες επιχειρήσεις που θα βασίζονται σε ανταγωνιστικά προϊόντα και ποιοτικές υπηρεσίες, ανάλογα της δυναμικής που προσφέρει το νησί. 
Μια τέτοια προοπτική θα αύξανε κατακόρυφα τις θέσεις εργασίας στην Κρήτη, θα μεγιστοποιούσε την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ενώ θα βελτίωνε και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. 
Ειδικότερα ο τουρισμός σημειώνει κάθε χρόνο αύξηση στην Κρήτη, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλέκουν διθυραμβικές κριτικές για το «όμορφο νησί που τα έχει όλα». Χιλιάδες επιχειρήσεις στο νησί εξαρτώνται από την προσέλευση των τουριστών, οι οποίοι αποζητούν την απόλαυση των φυσικών τοπίων σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες των τουριστικά καταρτισμένων επαγγελματιών. Οι εξειδικευμένοι νέοι του χώρου μπορούν και πρέπει να απογειώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται και να δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο δυναμικό πεδίο έλξης στην Κρήτη.
Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν χωρίς σχεδιασμό και στήριξη από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες οφείλουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να δημιουργηθούν σύγχρονες επιχειρήσεις. Να δοθεί δηλαδή «βοήθεια» σε καινούριες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες θα είναι οικονομικά βιώσιμες και η βοήθεια από την πολιτεία θα προσφερόταν μόνο στη φάση υλοποίησής τους.
Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέες ιδέες και σύγχρονη αντίληψη της κληρονομιάς μας, χωρίς τη γνώση των αγορών και των προϊόντων. Χρειάζεται να εξασφαλιστούν επιδοτήσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις με τεχνολογικές και οικολογικές καινοτομίες, που θα τις καταστήσουν ικανές να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Δηλαδή, πράσινες επενδύσεις για αγροτική ανάπτυξη. H Κρήτη χρειάζεται το όραμα, το δυναμισμό και την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες των νέων για να κατακτήσει το μέλλον!
Είναι ευκαιρία τώρα, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δεσμευτούμε όλοι όσοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι με τα κοινά και αγαπάμε τους νέους επιστήμονες και τον τόπο μας, για την άμεση αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών κατεστημένων, για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, για τη στήριξη της αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας.
Η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσω προσέλκυσης κονδυλίων για επιχειρηματικές προσπάθειες νέων στην Κρήτη και η προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ανοίξουν το δρόμο σε θέσεις εργασίας, αποτελούν έργο μείζονος σημασίας.
Είναι ευκαιρία τώρα, να δώσουμε τη δυνατότητα και την ώθηση στους νέους της Κρήτης προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο τους και να παρέχουν τις υπηρεσίες και τις επιστημονικές τους γνώσεις. Ο τόπος τους χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Τώρα. . . μπορούμε! 

Τάσος Μανιαδάκης
Υποψήφιος Περιφέρειας Κρήτης με το συνδυασμό του κ. Σεραφείμ Τσόκα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook