Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του, εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως ο ομογενής αναπληρωτής Θησαυροφύλακας, Αθανάσιος Συνοδινός, είναι αθώος και μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα για τη διαφθορά, στην οποία θα καταθέσει ως μάρτυρας, «θα λάμψει η αλήθεια και θα επιστρέψει στην κυβέρνηση».

Όμως νέα στοιχεία που γίνονται γνωστά δυσχεραίνουν τη θέση του ομογενή πολιτικού. Για παράδειγμα, σημαντικοί μέτοχοι της εταιρίας Australian Water Holdings η οποία ερευνάται, κατάθεσαν στην αρμόδια επιτροπή ότι δεν γνώριζαν πως ο κ. Συνοδινός αμειβόταν με το εντυπωσιακό ποσόν των 200.000 ετησίως, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας «για δουλειά εκατό ωρών τον χρόνο» και ότι ο κ. Συνοδινός θα κέρδιζε 20 εκατομμύρια δολάρια αν η δημόσια επιχείρηση Sydney Water ανέθετε ένα μεγάλο συμβόλαιο στην Australian Water Holdings.

Μάλιστα, κάποιοι μέτοχοι λέγεται ότι σχεδιάζουν να μηνύσουν τον κ. Συνοδινό για διαφυγόντα κέρδη. «Γνωρίζω καλά τον κ. Συνοδινό. Είναι έντιμος και είμαι βέβαιος ότι θα επιστρέψει στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Άμποτ.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που έγιναν γνωστά, η Australian Water Holdings, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας ήταν ο κ. Συνοδινός, αν και αντιμετώπιζε οξύτατα οικονομικά προβλήματα, εντούτοις είχε κάνει δωρεές ύψους 183. 342 χιλιάδες δολάρια στο Φιλελεύθερο κόμμα της Νέας Νότιας Ουαλίας ,στο οποίο επίτιμος ταμίας ήταν ο ομογενής πολιτικός.

Ο κ. Συνοδινός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις δωρεές αυτές και δεν όφειλε να τις γνωρίζει. Τονίζει δε σε όλους τους τόνους, ότι είναι αθώος και ότι θα τα καταθέσει όλα στην αρμόδια επιτροπή ICAC που διερευνά τη διαφθορά. Εξάλλου, εκεί θα καταθέσει ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος.

Στο πλευρό του Συνοδινού τάχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ. Ο κ. Συνοδινός ήταν επί δέκα χρόνια γενικός διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού. «Ο Αθανάσιος είναι στενός και καλός φίλος. Είναι ένα έντιμο και αξιοπρεπέστατο άτομο» είπε ο κ. Χάουαρντ και πρόσθεσε: «έκανε καλά που παραιτήθηκε προσωρινά για να καταθέσει στην επιτροπή για τη διαφθορά και δε νομίζω πως έκανε άσχημα ο 'Αμποτ που τον επέλεξε ως μέλος της κυβέρνησής του».

newpost.gr