Σε ανακοίνωση του συνδυασμού \”Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες\” με επικεφαλής υποψήφιο Δήμαρχο τον Ηλία Λυγερό για τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, αναφέρονται τα εξής:
\”Η 22α Μαρτίου, Παγκόσμια μέρα Νερού, για μας δεν είναι η μόνη αφορμή ευαισθητοποίησης για το νερό. Στην πόλη μας έχουν ιστορία τα κινήματα για το νερό. Η Παγκόσμια μέρα Νερού, είναι μια μέρα υπενθύμισης για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν η πιο φτωχές μερίδες του παγκόσμιου πληθυσμού με αποτέλεσμα να στερούνται την πρόσβαση στα αγαθά αυτά. Την ίδια στιγμή οι Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό.
Αποτελεί, λοιπόν, μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι συμβαίνει στην πόλη μας, τη στιγμή που εφαρμόζεται η πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική στο νερό, που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τις περισσότερες από τις μεγάλες ΔΕΥΑ, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, αλλά και τα υδροηλεκτρικά έργα μαζί με τη ΔΕΗ, μετατρέποντάς τα σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.
Θεωρούμε τεράστια την ευθύνη της δημοτικής αρχής γιατί μέχρι σήμερα:
 δεν διερεύνησε καμία άλλη μορφή αξιοποίησης εναλλακτικών υδάτινων πόρων για την υδροδότηση της πόλης εναποθέτοντας αποκλειστικά τις ελπίδες της στο φράγμα Αποσελέμη, έργο τεράστιο σε μέγεθος και κόστος αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας. 

 δεν κατασκευάζονται ταυτόχρονα δίκτυα ύδρευσης στις περιοχές των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης μαζί με τα έργα αποχέτευσης.

 δεν έχει υλοποιηθεί στο σύνολό της, παρά μόνο σε πειραματικό στάδιο, η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού και η επανάχρησή τους, με αποτέλεσμα να χύνονται στη θάλασσα ημερησίως πάνω από 25.000 Μ³. 

 γιατί και αυτά τα πρόγραμμα εξοικονόμησης κι ορθολογικής χρήσης του πόσιμου νερού που χρησιμοποιείται και για την άρδευση που εφαρμόσθηκαν, μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. 
 Για τις απώλειες στο δίκτυο ύδρευσης και για την καθυστέρηση αντικατάστασης των δικτύων την ώρα που τα δημοτικά τέλη ύδρευσης παραμένουν σταθερά παρά την οικονομική κρίση… 
Η έλλειψη ενδιαφέροντος, οράματος και προγραμματισμού για ένα έργο ζωής για τους δημότες οδηγεί ακόμα και σε πολυήμερες διακοπές της υδροδότησης, όπως έγινε πριν μερικές μέρες στη συνοικία του Αγ. Ιωάννη. Οι κάτοικοι του Ηρακλείου χωρίς νερό για μέρες εν έτη 2014 βιώνουν καταστάσεις που απέχουν έτη φωτός από τη ζωή στις «έξυπνες πόλεις» για τις οποίες μας μιλά τόσο συχνά ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης. 
Για αυτό η Παγκόσμια Μέρα για το νερό για εμάς , δεν είναι απλή υπενθύμιση αλλά κάλεσμα σε δράση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook