Νέα ετήσια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας υπέγραψαν σήμερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις-εξπρές, ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) στη σκιά των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για τα εργασιακά.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

Να σημειώσουμε ότι οι τριετίες, παρά το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν οι κοινωνικοί εταίροι για την υπεράσπισή τους, κινδυνεύουν να καταργηθούν μετά το 2017, αν επιμείνουν στην απαίτησή τους οι δανειστές.

Αναφορικά με το θέμα του επιδόματος γάμου, από πλευράς ΣΕΒ διευκρινίζεται ότι, παρόλο που στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις-μέλη του είχαν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου. Αυτή η ηθική δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει.

Γονική άδεια και στον πατέρα

Με τη σύμβαση αποκτά για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα και ο εργαζόμενος πατέρας αυτοτελές δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), χορηγούμενου του δικαιώματος και σε περίπτωση που η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη. Δηλαδή, μπορεί να πάρει άδεια 3,5 μηνών ή να έχει για 30 μήνες το δικαίωμα να προσέρχεται αργότερα ή να αποχωρεί κατά μία ώρα νωρίτερα από την εργασία του.

Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, με κοινή τους δήλωση, που κατατίθεται στους αντίστοιχους εργοδότες τους, καθορίζεται η επιλογή τους για το ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), εκτός αν με κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα, που ο καθένας κάνει χρήση μέσα στα χρονικά όρια ισχύος του δικαιώματος αυτού.(πχ. δύο μήνες ο ένας και 1,5 ο άλλος).

Ακόμη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοδεσμεύτηκαν ότι, εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, συμφώνησαν να συνεργαστούν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020, ώστε να δοθεί έμφαση στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα.

«Η δαμόκλειος σπάθη του νόμου επικρέματο καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και φτάσαμε στο σημείο να εκπνέει σε μερικές μέρες το καθεστώς της μετενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος επέκρινε τη φημολογούμενη κατάργηση των τριετιών, τονίζοντας ότι «συζητάνε χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχοι είμαστε εμείς και οι εργοδότες».

«Πετύχαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε, για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε: «Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook