Αύξηση, σχεδόν 10%, παρουσίασε το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο, η έκδοση δανείων από τις τράπεζες που δίνονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων των οποίων την επίβλεψη έχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της μηνιαίας σύσκεψης που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, τα δάνεια που δίνονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων ανήλθαν στα 1,340 δισ. ευρώ. «Ζητήσαμε από τις τράπεζες, ιδίως αυτές που έχουν βραδυπορήσει σχετικά με άλλες, να τρέξουν γρηγορότερα, διότι το 2014 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, σχολίασε ότι «καλό είναι να τρέχουμε πιο γρήγορα, θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε υπόψη όπως έχω πει κι άλλες φορές, τη δυναμική της αγοράς και το ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας σε αυτή τη φάση είναι που σταθεροποιείται».

Στο ίδιο πνεύμα εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι θα επιταχυνθεί η έκδοση δανείων όταν θα βελτιωθούν και οι διάφορες εξωτερικές συνθήκες περισσότερο στους αμέσως επόμενους μήνες.

Μιλώντας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση ο κ. Ζανιάς, ανέφερε ότι «θέλει κεφάλαια, τα κεφάλαια γενικώς βοηθάνε, είναι ένα σωρό πράγματα που γίνονται αυτή τη στιγμή στις τράπεζες και κάποιες τράπεζες είναι απασχολημένες με την ανακεφαλαιοποίηση, κάποιες είναι που μόλις ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις των ισολογισμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάποιες προσπαθούν να συγχωνευθούν, κάποιες ολοκληρώνουν τις εθελούσιες εξόδους, κάποιες προετοιμάζονται για τα επόμενα stress tests. Υπάρχουν ένα σωρό διαρθρωτικά προβλήματα εκεί μέσα, γι΄ αυτό και είπα ότι το τραπεζικό σύστημα τώρα σταθεροποιείται και καλό είναι να επιταχύνουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε περισσότερη ρευστότητα και πιο γρήγορα».

Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας που μετείχε στη συνάντηση και ρωτήθηκε, τέλος, για το αν η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανέφερε: «οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται σε διάφορες χρονικές περιόδους. Εμείς επιλέξαμε την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και στη συνέχεια βλέπουμε». Το ίδιο στέλεχος έσπευσε να αναφέρει, δε, ότι το σχέδιο με το οποίο η Εθνική Τράπεζα θα καλύψει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της που προέκυψαν από τα stress test θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Απριλίου όπως προβλέπει η προθεσμία της Τράπεζας της Ελλάδος.

protothema.gr