Καταργούνται από το 2015 οι κοινωνικοί πόροι που εισέπρατταν δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία – κυρίως επικουρικά – και δεν προβλέπεται η αντικατάστασή τους από άλλη παροχή.

Συγκεκριμένα, η κοινωνική ασφάλιση χάνει περίπου 450 εκατ. ευρώ ετησίως από κοινωνικούς πόρους τα οποία απορροφούσαν μεγάλα ταμεία όπως το ΕΤΕΑ (100 εκατ.) το Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων (95 εκατ.) το ΕΤΑΑ – μηχανικοί, δικηγόροι –  (120 εκατ.) ετησίως ενώ κοινωνικούς πόρους ύψους 35 εκατ. ευρώ θα χάσουν και μικρότερα ταμεία όπως των πετρελαιοειδών και των αρτοποιών.

Επίσης οι κοινωνικοί πόροι  που εισέπρατταν ο ΟΓΑ (π.χ. από το ΦΠΑ), ο ΟΑΕΕ και το ΑΚΑΓΕ (λογαριασμός για την κοινωνική ασφάλιση) συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ ετησίως από 1.1.2015, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, θα εισπράττονται από το Υπουργείο Οικονομικών και θα αποδίδονται ετησίως στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο ΑΚΑΓΕ, υπέρ των οποίων έχουν θεσπιστεί. 

Ειδικοί στην ασφάλιση φοβούνται ότι πιθανόν με τους συγκεντρωμένους πόρους στο υπουργείο οικονομικών να καλυφθούν άλλες επείγουσες ανάγκες της οικονομίας και να δημιουργηθεί νέος φαύλος κύκλος με την απόδοση των κονδυλίων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook