Η δικαστής που εξετάζει την υπόθεση του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν διέταξε την προφυλάκισή του, παρότι οι συνήγοροί του πρότειναν να καταθέσει ο κατηγορούμενος εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων και να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για σεξουαλικό έγκλημα, είχε εμπλακεί σε παρόμοια υπόθεση σε «τουλάχιστον» άλλη μια περίπτωση, δήλωσε σήμερα η κατηγορούσα αρχή ενώπιον του δικαστηρίου όπου εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπάρχουν «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είχε μια συμπεριφορά παρόμοια με αυτή σε τουλάχιστον μία περίπτωση», δήλωσε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο, λίγο πριν η δικαστής αποφασίσει την προφυλάκιση του DSK.

Την ίδια στιγμή οι συνήγοροί του δήλωναν σχεδόν βέβαιοι ότι ο πελάτης τους «θα αθωωθεί». Η κράτηση του κ. Στρος-Καν εγείρει πολλά ερωτηματικά για το εάν θα έχει πλέον την δυνατότητα να παραμείνει στην ανώτατη θέση του εδρεύοντος στη Νέα Υόρκη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ορίστηκε νέα δικάσιμος την 20η Μαΐου.

Τι λένε οι συνήγοροι του Στρος Καν

Ο Ντομινίκ Στρος Καν αρνείται όλες τις κατηγορίες εναντίον του, δήλωσε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου εξετάστηκε η υπόθεσή του για σεξουαλικό έγκλημα.

Η εγκληματική σεξουαλική πράξη, η οποία περιλαμβάνει το καταναγκασμό σε στοματικό σεξ κατά το αμερικανικό δίκαιο, αντιστοιχεί στο γαλλικό δίκαιο με τον βιασμό. Ο ορισμός του βιασμού στο πλαίσιο της νομοθεσίας των ΗΠΑ καλύπτει μόνο την δια της βίας κολπική διείσδυση.

«Αρνείται τις κατηγορίες. Έχει το τεκμήριο της αθωότητας σύμφωνα με το δίκαιο», δήλωσε στο δικαστήριο ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, ένας από τους δικηγόρους του DSK. Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι η υπόθεση του Διευθυντή του ΔΝΤ που είναι και φαβορί στις δημοσκοπήσεις στην κούρσα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, θα έχει μια «ισχυρή γραμμή άμυνας» και είναι «πολύ πιθανό να αθωωθεί σε τελική ανάλυση».

Τι λέει ο όμιλος που ανήκει το ξενοδοχείο

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ολοκλήρωσε το Σάββατο τις απαιτούμενες διατυπώσεις για να αφήσει το δωμάτιό του στο Sofitel της Νέας Υόρκης μεταξύ 12:28 και 24:38 τοπική ώρα, και η καμαριέρα που τον κατηγορεί μπήκε στο δωμάτιο γύρω στο μεσημέρι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του ξενοδοχειακού ομίλου Accor.

«Η καμαριέρα μπήκε στο δωμάτιο γύρω στο μεσημέρι. Και εκείνος έκανε τις διατυπώσεις στη ρεσεψιόν μεταξύ 12:28 και 12:38», δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Μετά από την καταγγελία αυτής της εργαζόμενης, ο Στρος Καν κατηγορήθηκε επίσημα για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και κράτηση ατόμου παρά τη θέλησή του.

Ο όμιλος Accor, στον οποίο ανήκει το Sofitel, έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), είχε ανακοινώσει την αναχώρησή του στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν ο DSK ήταν τακτικός πελάτης του ξενοδοχείου, ούτε για πόσο χρονικό διάστημα αναμενόταν να παραμείνει εκεί.

Μια πηγή του ομίλου, δήλωσε ότι μόλις οι διατυπώσεις εξόδου ολοκληρώθηκαν, ήταν αδύνατο να επιστρέψει στο δωμάτιο, καθώς η κάρτα πρόσβασης είχε απομαγνητιστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε μείνει έξι φορές σε δεκαοχτώ μήνες στο ξενοδοχείο αυτό της Νέας Υόρκης, καθώς και πέντε φορές το 2010. Ήταν η πρώτη του παραμονή στο ξενοδοχείο φέτος.

Αρχικά, δεν προβλεπόταν να μείνει σε αυτή τη σουίτα, αλλά τελικά έμεινε σε αυτήν, που ήταν πολύ υψηλότερου επιπέδου, επειδή δεν ήταν κατειλημμένη, διευκρίνισε η πηγή.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν «δεν ήταν τακτικός πελάτης αυτής της σουίτας», ούτε όμως και η καμαριέρα τακτοποιούσε το εσωτερικό της συχνά, πρόσθεσε.

Η εσωτερική διαμόρφωση της σουίτας 2806, στην οποία έμεινε ο DSK, «δεν είναι πολύ πρακτική» και μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι «δεν ακούγεται καθόλου μια υπάλληλος που εισέρχεται στο δωμάτιο», δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πολ Ντιμπρίλ, συνιδρυτής του Accor.

«Το μπάνιο βρίσκεται στο βάθος της σουίτας, μετά από μια γωνία των τοίχων», δήλωσε ο κ. Ντιμπρίλ που έχει μείνει πολλές φορές στην σουίτα αυτή.

Η ίδια ξενοδοχειακή πηγή προσέθεσε ότι το ποσό που κατέβαλε ο Στρος-Καν για την παραμονή του στη σουίτα 2806 ήταν 525 δολάρια.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν εισήλθε στις 10:50 τοπική ώρα (17:50 ώρα Ελλάδας) στην αίθουσα του ποινικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης, απόπειρας βιασμού και κράτησης ανθρώπου παρά τη θέλησή του.

Ο Στρος-Καν, που φορούσε χειροπέδες και ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, περίμενε να κληθεί ενώπιον της δικαστού Μελίσα Τζάκσον μαζί με τρεις ακόμη κατηγορούμενους σε άλλες υποθέσεις. Οι συνήγοροί του τόνισαν ότι θα δηλώσει αθώος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook