Αναβιώνει η σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το βράδυ της Κυριακής όταν Ευάγγελος Βενιζέλος και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την συνταγματικότητα των προτάσεων μομφής που κατέθεσε ο δεύτερος αλλά και για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο.

Κατά την συζήτηση της δεύτερης πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του προέδρου της Βουλής επειδή δεν δέχθηκε την πρώτη πρόταση, εκτυλίχθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Ε. Μεϊμαράκη ενώ τον λόγο τώρα έχει λάβει ο κ. Ε. Βενιζέλος.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση

Αποχώρησαν και πάλι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια της Βουλής την ώρα που η συζήτηση επί της προτάσεως μομφής κατά του προέδρου της Βουλής που κατέθεσαν οι ίδιοι είχε πάρει… φωτιά.

Ο λόγος αποχώρησης ήταν ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού προκειμένου να απαντήσει στον κ. Ε. Μεϊμαράκη ο οποίος προηγουμένως τον κατηγόρησε για μεθοδεύσεις κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Ο προεδρεύων κ. Γιάννης Τραγάκης του εξήγησε ότι είχε ήδη δώσει τον λόγο στον κ. Ε. Βενιζέλο και πως όταν ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να τοποθετηθεί.

Παρά ταύτα ο κ. Δραγασάκης και συνολικά η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο αίτημά της με αποτέλεσμα να αποχωρήσει.

Κατά την έξοδο ακούστηκε ο κ. Βενιζέλος να αναφέρεται προς τον γραμματέα της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Βούτση «μη μου κουνάς εμένα το δάχτυλο».

Α. Τσίπρας: «Πρόταση μομφής κάθε δύο εβδομάδες για να χάνετε από 2 βουλευτές»

Προηγουμένως, ο κ Τσίπρας κατηγόρησε τον κ Μεϊμαράκη ότι «υπηρετεί» τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης ενώ βουλευτές τον χαρακτήρισαν ως «πρόεδρο κομματάρχη».

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι «ως βουλευτής της ΝΔ αφού το θέλετε» όπως ειπε- «δεν θα επιτρέψω στο πεζοδρόμιο να κάνει κουμάντο στην Αθήνα…».

Ο κ. Τσίπρας κατά την αρχική του τοποθέτηση επισήμανε ότι η πρόταση δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά – αν και κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη ότι «πήρε πάνω του την απόφαση και απέρριψε την πρότασή μας χωρίς να διαβουλευτεί με το υπόλοιπο προεδρείο» – αλλά πολιτικά και εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αναδείξει τον «αντικοινοβουλευτικό» τρόπο που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το κοινοβούλιο.

«Υπάρχει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «Χθες το εκφράσαμε με έντονο τρόπο. Καταθέσαμε μια συνταγματικά ορθή πρόταση».

Ο κ. Τσιπρας επιχείρησε να αναφερθεί και στο επεισόδιο μεταξύ των Βενιζέλου και Απ. Κακλαμάνη λέγοντας: «Άκουσα τον κ. Απ. Καλλαμάνη να μιλά για χαρακτηρισμούς και ύβρεις αλλά από την δική μας πλευρά δεν υπήρξαν. Αντίθετα εμείς δεχθήκαμε χαρακτηρισμούς και ύβρεις που προσβάλουν τους θεσμούς που εκπροσωπούμε. Ο κ. Βενιζέλος να με κατηγορεί και να λέει ότι με έφτυσε στα μούτρα ο πρόεδρος της Βουλής»

Είπε ότι «εμείς ήρθαμε με σκληρή πολιτική κριτική μιλήσαμε για πολικό έγκλημα και επιμένουμε σε αυτό» και απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη πρόσθεσε «ενδεχομένως να μην έχετε διαφορετική άποψη σε αυτό κ. Κακλαμάνη. Καταλαβαίνω τον ασφυκτικό εκβιασμό που δέχονται όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές ότι εάν δεν ψηφιστεί ή καθυστερήσει 3 μέρες δεν θα πάρουμε την δόση».

Υποστήριξε ότι ο «εκβιασμός» ήταν ένα μεγάλο «ψεμα» καθώς η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης – όπως είπε – δεν θα ληφθεί στην αυριανή συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. αλλά στις 17.4.2014.

Αναφορικά με την ορθότητα της πρότασης μομφής κατά του κ. Γ. Στουρνάρα είπε ότι «η 3ήμερη συζήτηση στην Βουλή θα έμπαινε στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και τις βαρύτατες επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν κόλαφος… Η κυβέρνηση φυγομάχησε και αυτό ήταν το σχέδιό σας. Δυστυχώς ο ΠτΒ υπηρέτησε αυτό το σχέδιο και το κοινοβούλιο τραυματίστηκε για να μην στραπατσαριστεί η εικόνα κυβέρνησης».

Πρόσθεσε «το τρικ ήταν ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά η κυβέρνηση. Το 2ο τρικ ότι τελείωσε το Μνημόνιο όμως αυτό που ψηφίστηκε εχθές ήταν κάτι εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα Μνημόνιο».

Χαρακτήρισε «στημένη» την ένταση για την διάταξη που αφορά το γάλα για «να ρίχνετε σκόνη στα μάτια του κόσμου για να μην καταλάβει η κοινωνία τα εγκλήματα που κρύβονται σε αυτές τις 800 σελίδες».

Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μέμφεται τον πρόεδρο καθώς θεώρησε αντισυνταγματική και ενάντια στον κανονισμό της Βουλής την απόφασή του να απορρίψει προηγούμενη πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Από την άλλη πλευρά τους, νωρίτερα, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησαν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή καθώς δεν έχουν παρέλθει 6 μήνες από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (σ.σ. 7.11.2013 με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ). Χαρακτήρισαν μάλιστα την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ ως απόπειρα «εκτροπής» της οικονομικής σταθερότητας της χώρας υποστηρίζοντας ότι αυτό που πραγματικά επεδίωκε ήταν να καθυστερήσει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και να μην προλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που κατατίθεται πρόταση μομφής κατά του Προέδρου ενώ όπως σημειώνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι μεταξύ αυτών που μέμφονται τον κ. Μεϊμαράκη είναι και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος της Βουλής. Επιπροσθέτως, κατά την διαδικασία αναμένεται να τοποθετηθεί και ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ την συζήτηση άνοιξε ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος ο οποιος υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής κατά του προσώπου του Προέδρου της Βουλής δεν έχει χαρακτηριστικά προσωπικής κόντρας! «Η Αριστερά δεν συνηθίζει να προσωποποιεί τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες» είπε και εξήγησε ότι η πρόταση μομφής είχε σκοπό να γίνει συζήτηση που θα αναδείξει τον αντικοινοβουλευτικό τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή την περίοδο των Μνημονίων.

«H πρότασή μας δεν στοχεύει στο πρόσωπο του Προέδρου αλλά στην λειτουργία της Βουλής κατά την περίοδο του μνημονίου που απαξιώνεται. Αναζητούμε μια ευκαιρία για να προκαλέσουμε συζήτηση για τα έργα και τις ημέρες του κοινοβουλίου» σημείωσε και πρόσθεσε « δεν υπάρχει καμία χώρα στον σύγχρονο κόσμο που το κοινοβούλιο της να έχει καταργήσει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις του λαού που εκπροσωπεί δημιουργώντας ανεργία και εξαθλίωση. Να έχει δημιουργήσει ρήτρα φτωχοποίησης και να την παρουσιάζει ως εθνική επιτυχία».

Υποστήριξε ότι η Βουλή έχει μετατραπεί «σε τυπογραφείο διατάξεων, σε εργαστήριο τυποποίησης νόμων που άλλοι αποφασίζουν…. Δεν μπορεί κάποια περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να καταργεί το Σύνταγμα».

Αναφορικά δε με την πρόταση μομφής κατά του κ. Γ. Στουρνάρα είπε ότι «ήταν πρόταση δυσπιστίας που έπρεπε να ασκηθεί κατά του υπουργού που πρωτοστατεί στην οικονομική πολιτική… Εξάλλου είναι γνωστή η προσήλωση του στην εσφαλμένη συνταγή της Ε.Ε».

Ο κ. Αναστάσιος Νεράτζης από την ΝΔ επιχείρησε με νομικά κυρίως επιχειρήματα να δείξει ότι καλώς απερρίφθη η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και κακώς κατατέθηκε η δεύτερη κατά του κ. Μεϊμαράκη.

Σημείωσε δε ότι η τελευταία πρόταση μομφής κατά Προέδρου καταγράφεται πριν από το 1950 και πρόσθεσε πως «Αρκεί άραγε να ονοματίσει κανείς ένα κείμενο πρόταση δυσπιστίας για να προσλάβει το κείμενο αυτό το χαρακτήρα; Όχι! Ο ΚτΒ που είναι ιδιότυπος νόμος βάζει 2 προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί το κείμενο πρόταση δυσπιστίας:

– Να μνημονεύονται τα στοιχεία των ενεργειών του προσώπου που θεμελιώνουν την δυσπιστία. Στην δική σας πρόταση είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου το οποό όμως φέρει την στήριξη όλης της κυβέρνησης και όχι μόνο του κ. Στουρνάρα

– Να μην έχει προηγηθεί άλλη όμοια λέει ο ΚτΒ το τελευταίο 6μηνο πρόταση. Υποβλήθηκε πρόταση και συζητήθηκε και απερρίφθη τον Νοέμβριο. Λέει ο σύριζα ότι δεν είναι ίδια καθώς αυτή είναι κατά υπουργού και εκείνη κατά της κυβέρνησης. Όμως οι υπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για την κυβερνητική πολιτική… άρα οι δύο προτάσεις είναι απολύτως όμοιες και δεν μπορούν να συζητηθούν»

Εξήγησε δε ότι αυτό διαπίστωσε ο κ. Μεϊμαράκης και απέρριψε την πρώτη πρόταση χωρίς να μεπι στην ουσία της ως όφειλε και συμπλήρωσε «Θέλετε να τσιμπήσετε δημοσκοπηκά να ενώσετε τα πλήθη σας να εμφανίσετε σκληρό πρόσωπο. Να το κάνετε αρκεί να είναι νομότυπο. Δυσπιστούμε στην πρόταση δυσπιστίας σας. Είναι απιστία πολιτικά απέναντι στην προσπάθεια του τόπου. Αιδώς αργείοι».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε ότι «Στον ΣΥΡΖΙΑ δεν υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ενηλικίωσης. Υπάρχει συνολικό πρόβλημα ενηλικίωσης. Παίζουν παιχνιδάκια και είναι επικίνδυνα…» και πρόσθεσε «Κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας γιατί ο κ. Στουρνάρας είναι εκφραστής λένε της πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτός ήταν ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο».

Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «Δεν σας φταίει ούτε το κατεπείγον ούτε οι διαδικασίες. Φταίει ότι δεν έχετε πολιτικά επιχειρήματα. Καταναλώνεται το χρόνο σε διαδικαστικά ζητήματα. Ακόμα και τις ελάχιστες ώρες τις καταναλώνεται με δεκάρικους λόγους περι πραξικοπημάτων» και πρόσθεσε «Δεν έχετε τίποτα να συνεισφέρετε στην πατρίδα. Εχθές στην πιο κρίσιμη στιγμή που ήταν απαραίτητο να προσέλθει ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup έχοντας ένα όπλο στα χέρια του για να επιτραπεί η εκταμίευση της δόσης εσείς καταθέσατε πρόταση μομφής εναντίον του. Δεν σας απασχόλησε ότι λήγουν ομόλογα τον Μάιο και η χώρα θα πτωχεύσει αν δεν πληρωθούν. Θέλετε να δημιουργήσετε συνθήκες έντασης να δείξετε ότι δήθεν παλεύετε…. Εκτίθεστε ομως… ο λαός είναι αγανακτισμένος και γονατισμένος αλλά δεν σας εμπιστεύεται και δεν σας πιστεύει».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι «ευθύνη όλων» ο ρόλος της Βουλης έχει απαξιωθεί και το κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε «υφυπουργείο της κυβέρνησης». Ανέφερε ότι κρίθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πως « η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου είναι ιστορική στιγμή καθώς αποξενώνονται οι τράπεζες από το Δημόσιο που έδωσε χρήματα για να σωθούν και αν δεν μιλήσουμε τώρα σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για Τράπεζες με κέρδη και Κράτος με χρέη».

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο κατατέθηκε η πρόταση μομφής σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη είναι «γιατί το πολυνομοσχέδιο αποτελεί νέο μνημόνιο που θέτει σε άλλη φάση την χώρα. Στην ουσία έχουμε εσωτερίκευση των Μνημονίων και όχι το τέλος τους. Επιχειρήσαμε να αντιδράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που ας δίνει ο ΚτΒ».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook