Υπερσυνωστισμός, ανεπαρκής θέρμανσης, ελλιπής διατροφή είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες στα κέντρα κράτησης της χώρας μας. Ο αθέατος αυτός κόσμος περιγράφεται αυτή την ώρα σε συνέντευξη Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της μοναδικής οργάνωσης που έχει πρόσβαση και δρα στα κέντρα κράτησης, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση.

Μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες, η οργάνωση φέρνει στο φως τις τρομερές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα.

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την κυβέρνηση και την Ευρώπη να σταματήσουν να εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική που έχει σοβαρές ιατρικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν ανεξάρτητη ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης μεταναστών από το 2008.

Στην αναφορά που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, με τίτλο «Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών» η οργάνωση επισημαίνει τις σοβαρότατες επιπτώσεις που επιφέρει η κράτηση στη σωματική και ψυχική υγεία των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αναδεικνύει τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεπαρκή παροχή ιατρικών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένης της αρχικής ιατρικής εκτίμησης – και έχουν ως αποτέλεσμα άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρά ιατρικά προβλήματα να παραμένουν σε κράτηση ή ακόμα και να διακόπτουν τη θεραπεία τους λόγω της κράτησης.

«Στη διάρκεια έξι χρόνων, έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 9.900 ιατρικές συνεδρίες μέσα στα κέντρα κράτησης και σε αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται μετανάστες και αιτούντες άσυλο» δηλώνει ο Απόστολος Βεϊζης, γιατρός και επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις για διασφάλιση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, λίγες είναι οι βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί, ενώ αντίθετα οι αρνητικές επιπτώσεις της κράτησης συνολικά οξύνονται».

Από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Δίας», από την ΕΛ.ΑΣ., το 2012, ο αριθμός των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο υπό κράτηση εκτινάχτηκε. Η δυναμικότητα των χώρων κράτησης έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 4.500 θέσεις με τη λειτουργία πέντε προ-αναχωρησιακών κέντρων, ενώ η κράτηση εφαρμόζεται συστηματικά για τη μέγιστη δυνατή περίοδο που φτάνει τους 18 μήνες. Παράλληλα, οι ελλείψεις στην παροχή βασικών υπηρεσιών και οι συνθήκες υγιεινής παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, απαράδεκτες.

Ακόμα και ευάλωτα πρόσωπα, όπως ανήλικοι, θύματα βασανισμού και άτομα με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, υπόκεινται σε παρατεταμένη κράτηση. Επιπλέον μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα, όπου οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες και όπου οι κρατούμενοι δεν μπορούν να προαυλιστούν για τη συνολική διάρκεια της κράτησής τους – σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και για 17 μήνες, όπως διαπίστωσαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι συνθήκες κράτησης: o συνωστισμός, η ανεπαρκής θέρμανση, η έλλειψη ζεστού νερού, ο ανεπαρκής αερισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο και η ελλιπής διατροφή σχετίζονται με την εμφάνιση και μετάδοση παθήσεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και δερματικές παθήσεις.

Επιπλέον η κράτηση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ψυχική υγεία των μεταναστών και των προσφύγων: συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις παρατηρούνται σε πολλούς, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο απεγνωσμένοι μετανάστες να προχωρούν σε απεργία πείνας, αυτοτραυματισμούς, ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αυτή την εβδομάδα, ολοκληρώνουν την παρέμβασή τους στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στα κέντρα κράτησης μεταναστών από τον Μάρτιο 2014.

H οργάνωση προτρέπει τις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν άμεσα τη δέσμευσή τους και να εγγυηθούν επαρκή και χωρίς διακοπές παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο υπό κράτηση.

«Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά όργανα δεν γίνεται να συνεχίζουν να αποποιούνται το δικό τους μερίδιο ευθύνης» δηλώνει η Ιωάννα Κοτσιώνη, υπεύθυνη για θέματα Μετανάστευσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Υπόλογες για τα δεινά που επιφέρουν στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, δεν μπορούν να θεωρηθούν αποκλειστικά οι χώρες πρώτης εισόδου μεταναστών, οι οποίες υπό την αυξημένη πίεση για περιορισμό της εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουν ως μέτρο αποτροπής την κράτηση. Όλοι έχουν μερίδιο στην ευθύνη και τη ντροπή».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλουν τέλος στη γενικευμένη, συστηματική και παρατεταμένη κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο, στην κράτηση ανθρώπων σε ακατάλληλους χώρους, στην κράτηση ευάλωτων ομάδων όπως οι ανήλικοι, τα θύματα βασανιστηρίων και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και να επενδύσουν σε ένα σύστημα υποδοχής που να ανταποκρίνεται στις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Από το 2004, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες που κρατούνται σε διοικητικά κέντρα κράτησης ανά την Ευρώπη, σε Ελλάδα, Μάλτα και Ιταλία.

Στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται από το 2008 (χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ιδιωτική χρηματοδότηση) στις επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των νεοεισερχόμενων μεταναστών, όπως επίσης των αιτούντων άσυλο και μεταναστών που βρίσκονται σε διοικητική κράτηση.

Το 2013 και το 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάστηκαν σε έξι κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα και πραγματοποίησαν διερευνητικές επισκέψεις σε 27 αστυνομικά τμήματα, χώρους κράτησης του Λιμενικού και προ-αναχωρησιακά κέντρα.

Κατά την περίοδο 2013-2014, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν 5.441 ιατρικές συνεδρίες, 365 παραπομπές σε δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και 100 παραπομπές για οδοντιατρική φροντίδα.

Οι ομάδες παρείχαν θεραπεία για τη ψώρα σε περισσότερους από 1.500 μετανάστες. Είκοσι δύο μετανάστες απελευθερώθηκαν λόγω της κατάστασης της υγείας τους μετά από παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Επιπλέον, οι ομάδες διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης σε κρατούμενους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων 6.662 κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής και 1.648 σετ με ρούχα, παπούτσια και υπνόσακους.

in.gr