Ποσό 22 εκατ. Ευρώ προβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των νέων αγροτών στη Κρήτη με στόχο όλοι οι αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 16 Μαΐου 2014.
Αυτό επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 31 Μαΐου στο ΕΒΕΧ με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Νέες Τεχνολογίες». 
Ομιλητές ο Δρ. Νίκος Τσότσολας, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης και συνιδρυτής της GREEN PROJEKT, η υπεύθυνη τμηματάρχης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων Χρύσα Χαριτάκη και ο Γιάννης Τρούλης, Διευθύνων σύμβουλος της ΤΤΜΙ. 
Αναφορικά με το πρόγραμμα των νέων αγροτών τονίστηκε ότι το ποσό θα δοθεί στον αγρότη σε 3 δόσεις αναλογικά, αν μένει δηλαδή σε πεδινή, ημιορεινή ή ορεινή περιοχή και θα κυμανθεί από 10.000 έως 20.000 ευρώ. 
Αναφορικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στη γεωργία επισημάνθηκε ότι η χρήση επιστημονικής γνώσης και εργαλείων μπορούν να δώσουν μια ουσιαστική ώθηση στην αγροτική παραγωγή στοχεύοντας σε αγορές του εξωτερικού υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αυτό τονίστηκε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συλλογής, επεξεργασίας και διάχυσης πολύτιμων πληροφοριών, οι οποίες θα αφορούν το σύνολο του κύκλου ζωής των προϊόντων, από το χωράφι μέχρι το ψυγείο του καταναλωτή, προς όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα. 
Στόχος μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής όπως αναφέρθηκε είναι: 
– Η επιτυχής υλοποίηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας
-Ο σχεδιασμός αγροτικών προϊόντων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο 
– Η υποστήριξη εφαρμογής ολοκληρωμένων συστημάτων ποιότητας του αγροτικού τομέα και η διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων μέσω της πλήρους καταγραφής της προέλευσης και της διαδρομής ενός προϊόντος από τη σπορά του μέχρι την κατανάλωσή του. 
Η υποδομή αυτή σε συνδυασμό με την ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων διαμεσολάβησης μεταξύ παραγωγών αγροτικών προϊόντων και μεγάλων εισαγωγέων νωπών προϊόντων στην Ευρώπη, θα βοηθήσει ώστε κορυφαία προϊόντα της Ελληνικής γης να αποκτήσουν ξεχωριστή θέση στις Ευρωπαϊκές Αγορές προς όφελος των παραγωγών και του καταναλωτή. 
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γεν. Γραμματέας του ΕΒΕΧ Γεώργιος Τραχαλάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook