Αποκλειστικά και μόνο στις εφορίες θα μπορούν να διορθώνουν λάθη σε ποσά βεβαιώσεων αποδοχών που έχουν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet οι φορολογούμενοι, ενώ σε περίπτωση μη υποβολής βεβαίωσης αποδοχών από κάποιον εργοδότη ο φορολογούμενος θα μπορεί να παρεμβαίνει στο σύστημα για να συμπληρώνει τα ποσά χωρίς κυρώσεις.

Διευκρινίσεις για τους προσυμπληρωμένους κωδικούς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) παρέσχε σε ειδική ημερίδα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν θέματα που σχετίζονται με την συμπλήρωση των κωδικών των δηλώσεων Ε1.

Όπως διευκρινίσθηκε από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών:

Για τους προ συμπληρωμένους κωδικούς στο Ε1, δηλαδή τους κωδικούς που εμφανίζονται σε πορτοκαλί πλαίσιο, δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής η αλλαγής.

Τόσο στον κωδικό 343 όσο και στον κωδικό 344 που αφορούν σε εισοδήματα που θεωρείται ότι αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία ο φορολογούμενος θα συμπληρώνει τα ποσά αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν έχει στείλει στην ΓΓΠΣ βεβαίωση αποδοχών.

Στον κωδικό 349-350 για το ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ο φορολογούμενος θα συμπληρώνει τα ποσά αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν έχει στείλει στην ΓΓΠΣ βεβαίωση αποδοχών.

Στον κωδικό 611-612, όπου πρέπει να αναγραφούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες τα ποσά προκαταβολών φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στο υπουργείο Οικονομικών, τα ποσά θα συμπληρώνονται μόνον στην περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί από κάποιον υπόχρεο σε παρακράτηση (επιχείρηση) η αντίστοιχη βεβαίωση.

Στους κωδικούς παρακρατούμενων φόρων για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ελεύθερα επαγγέλματα και από εμπορικές επιχειρήσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης τους από τους φορολογουμένους.

Εάν οι εργοδότες έχουν υποβάλει στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓ Εσόδων στοιχεία αποδοχών ή παρακράτησης φόρων με τα οποία δεν συμφωνούν οι εργαζόμενοι-φορολογούμενοι, οι τελευταίοι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν για να τα διορθώσουν στο Ε1.

Σε περίπτωση διαφωνίας με το εργοδότη που έχει στείλει βεβαίωση αποδοχών στο υπουργείο Οικονομικών ο εργαζόμενος είτε θα επικοινωνεί με αυτόν για να υποβάλει εκ νέου τροποποιητική βεβαίωση αποδοχών με τα ορθά ποσά, είτε θα μεταβεί στην εφορία για τη διόρθωση του συγκεκριμένου ποσού

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook