Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ.Παύλου Γερουλάνου κηρύσσεται και οριοθετείται αρχαιολογικός χώρος στην Ρόκκα Κισάμου.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην απόφαση « κηρύσσουμε και οριοθετούμε τον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας Δήμου Κισάμου Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης, βάσει των δεδομένων της αρχαιολογικής έρευνας πεδίου στην περιοχή, για λόγους προστασίας, έρευνας και ανάδειξης σημαντικών αρχαιοτήτων που περιλαμβάνουν οικιστικά κατάλοιπα αρχαίας πόλης και νεκροταφείο των ελληνιστικών κυρίως χρόνων .»

Η Ρόκκα είναι ένα ημιορεινό χωριό της Κισάμου χτισμένο εν μέρει πάνω στα λείψανα αρχαίας πόλης, στη νότια πλαγιά ενός εντυπωσιακού ψηλού βράχου που δεσπόζεις το γύρω τοπίο.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο της ΚΕ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων κα Παρασκευή Δροσινού “στις παρυφές του βράχου διακρίνονται τα οικιστικά λείψανα της αρχαίας θέσης, λαξευτές οικίες στο ασβεστολιθικό πέτρωμα, λαξευτές δεξαμενές, κλίμακες, δρόμοι, πλατεία και αγωγοί για την συλλογή των όμβριων υδάτων.

 Στην κορυφή του λόφου που ονομάζεται «Τρουλλί» και είναι φυσική ακρόπολη, σώζονται κτιστοί αναληματικοί τοίχοι και ατραποί της ρωμαϊκής περιόδου που βοηθούν στην ανάβαση, επίσης δεξαμενές, μια λαξευτή και τρεις τουλάχιστον κτιστές.

Το πρόβλημα της ταύτισης της αρχαίας αυτής θέσης με μια από τις επώνυμες πόλεις της Κρήτης, του κοινού των Μοδαίων, της Κεραίας ή της Ρόκκας απασχόλησε πολλούς μελετητές και περιηγητές.

Ο Gerola στο βιβλίο του Monumenti Veneti nell isola di Creta I (1905-1906) αποτύπωσε τα ίχνη που είδε και περιέγραψε ορισμένες κατασκευές μεταξύ των οποίων και τη μεσαιωνική οχύρωση η οποία πάντως δεν αναγνωρίζεται σήμερα, ίσως έχει κατακρημνιστεί σε φαράγγι που διέρχεται ανατολικά της πόλης και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται εντός αυτού.

Η άποψη ότι το όνομα Ρόκκα είναι βενετσιάνικο και σημαίνει φρούριο δεν φαίνεται να ευσταθεί δεδομένου ότι δεν αναφέρεται σε καμιά βενετσιάνικη πηγή.

Η πιο ισχυρή άποψη είναι η ονομασία της πόλης να προέρχεται από την Ροκκαία Αρτέμιδα (αναφέρεται από τον Αιλιανό), που σε συνδυασμό με το τοπωνύμιο, οδηγεί στην ταύτιση του ελληνιστικού αρχαίου οικισμού στο «Τρουλλί» με την αρχαία Ρόκκα.

Η Ρόκκα δεν συγκαταλέγεται στις αυτόνομες κρητικές πόλεις αλλά πιθανότητα ήταν οικισμός εξαρτημένος διοικητικά από την ισχυρή γειτονική Πολυρρήνια.

Ευρήματα από την περιοχή έχουμε μόνο από ανασκαφικές τομές σε ισόπεδα κάτω από την αρχαία πόλη, όπου εντοπίζεται το νεκροταφείο. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ έως το πρώτο ήμισυ του 2ου αι. π.Χ. Πολλά δε από αυτά εκθέτονται στο νέο αρχαιολογικό μας Μουσείο».

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του υπ.Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook