Η ιδιωτικοποίηση του νερού στο Βερολίνο έφερε αυξήσεις τιμολογίων 30%, υποβάθμιση της ποιότητας του και 2.000 απολύσεις, ανέφερε γνωστός Γερμανός ακτιβιστής, μεταφέροντας την εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση και τελικά επιστροφή στο Δημόσιο του νερού στο Βερολίνο, σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό».

Περιγράφοντας τον καθοριστικό ρόλο των Βερολινέζων στις εξελίξεις, προέτρεψε τους Θεσσαλονικείς να κινητοποιηθούν, γιατί το νερό «πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «SOSΤΕ το Νερό», σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, ο Γερμανός ακτιβιστής, μέλος του κινήματος πολιτών «Berliner Wassertisch», Κλάους Κιτστάινερ ανέφερε ότι η εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης του Βερολίνου ιδιωτικοποιήθηκε το 1999 κατά το ήμισυ, για 1,6 δισ. ευρώ, με τους ιδιώτες να έχουν το 49,9% των μετοχών και το μάνατζμεντ, αλλά και «μυστικά συμβόλαια» που τους εξασφάλιζαν «εγγυημένη κερδοφορία», με αποτέλεσμα το νερό να ακριβύνει κατά 30%, να υποβαθμιστεί η ποιότητά του και να απολυθούν 2.000 εργαζόμενοι.

Τα μέλη του κινήματος πολιτών «Τραπέζι του Νερού» έχοντας υπόψη και τη «διεθνή εμπειρία» ιδιωτικοποιήσεων (Βολιβία, Λονδίνο, Πορτογαλία) και τις λαϊκές αντιδράσεις για την «άνοδο της τιμής, ως και 400%» ξεκίνησαν αρχικά με συλλογή υπογραφών και διοργάνωσαν άτυπο δημοψήφισμα, το Φεβρουάριο του 2011, όπου από τους 660.000 Βερολινέζους που ψήφισαν, το 89% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των ιδιωτών.

Μετά την πίεση που ασκήθηκε στο δήμο, τόνισε o Κλάους Κιτστάινερ (Claus Kittsteiner), οι δύο εταιρίες (RVA και Veolia) αποχώρησαν με αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Προέτρεψε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να κινητοποιηθούν» γιατί το νερό «πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών».

*Στις επτά το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή, σε κοινή εκδήλωση του «SOSTE το Νερό» και του ΑΠΘ στην αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου θα γίνει ομιλία του Claus Kittsteiner και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook