Στο πλαίσιο των «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2014» που οργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ παρουσιάζει το έργο «ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ» του ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ την Τρίτη 08 Απριλίου στο Θεατρικό Σταθμό στις 21:00. 
Είσοδος 10€ , φοιτητές- άνεργοι 5€. 
Σημείωμα του σκηνοθέτη
\”Το «Μαχαίρι στο κόκκαλο» γράφτηκε το 1973 από τον Κώστα Μουρσελά και εκδόθηκε το 1987 από τις εκδόσεις «Κέδρος». Την ίδια χρονιά παίχθηκε από το Θέατρο «Μάσκες» (Τατιάνα Λύγαρη: Ελένη και Κοσμάς Ζαχάρωφ: Λεωνίδας) με σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Ο Κώστας Μουρσελάς είναι από τους αξιολογότερους Έλληνες συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς και ειδικότερα της γενιάς του ’60, όπου κατατάσσονται αρκετοί Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς όπως η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Βασίλης Ζιώγας, ο Στρατής Καρράς, ο Δημήτρης Κεχαϊδης, ο Παύλος Μάτεσις ο Γιώργος Σκούρτης κ.α. 
Εμφανίστηκε στο θέατρο πρώτη φορά το 1959 με το μονόπρακτο «Άνθρωποι και άλογα» που παίχθηκε από την ιστορική «Δωδέκατη αυλαία» η οποία στα τέσσερα μόλις χρόνια που λειτούργησε, υπήρξε η θερμοκοιτίδα της νεότερης ελληνικής δραματουργίας. Στην ιλαροτραγωδία «Μαχαίρι στο κόκκαλο» ο συγγραφέας επισημαίνει για μιαν ακόμη φορά, τα αδιέξοδα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. 
Μέσα από τη μικρογραφία, ενός ζευγαριού, του Λεωνίδα και της Ελένης, προσπαθεί να εντοπίσει τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τις ανθρώπινες σχέσεις, στη φθορά και τη σήψη. Δεν φθείρονται οι σχέσεις μόνο «από κόρο και συνήθεια» – όπως χαρακτηριστικά γράφει ό ίδιος προλογίζοντας την έκδοση του έργου – ή από τα ψυχολογικά προβλήματα που εξουδετερώνουν τις επιθυμίες και διαταράσσουν τις ισορροπίες μας, αλλά και από άλλου είδους κοινωνικοπολιτικές «εξουσίες» που αλλοιώνουν τα αισθήματα, καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αναδίδουν αφόρητη δυσοσμία που δυστυχώς έγινε στις μέρες μας το εθνικό μας…άρωμα. 
Το έργο έχει ρεαλιστική τεχνική και συνακόλουθα είναι έργο ερμηνείας, έργο ρόλων όπως λέμε, με όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γραφή Μουρσελά δηλαδή την αμεσότητα την ειρωνεία και τον ερωτισμό. Οποιαδήποτε φορμαλιστική προσέγγιση στο έργο είναι λάθος. Ή ερμηνεύεται σωστά ή το χάνεις όπως έλεγε ο Στανισλάβσκι για το «Γλάρο» του Τσέχοφ. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία στηρίξαμε τη σκηνοθεσία του έργου που υποστηρίχθηκε θαυμάσια από δύο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς την Σοφία Δερμιτζάκη στο ρόλο της Ελένης και τον Θοδωρή Θεοδωρίδη στον ρόλο του Λεωνίδα. Τους ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία μας…
Γιώργος Μαρκόπουλος\”
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Μαρκόπουλος
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θεώνη Δουρίδα
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Χατζάκης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Βαγγέλης Κοπιδάκης
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Σοφία Δερμιτζάκη (Ελένη)
Θεόδωρος Θεοδωρίδης (Λεωνίδας)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook